Política

Nou Barris trenca tòpics

Una taula del barri de Porta tanca la jornada amb més de 600 vots

L'afluència de gent en algunes zones sorprèn fins i tot els organitzadors

Una noia jove que arrossega un nen petit s'acosta decidida a la taula que Barcelona Decideix ha muntat a la sortida del metro Llucmajor, al districte de Nou Barris. Són dos quarts de dues del migdia. “No tindrà una bossa per deixar-me?”. La pregunta descol·loca els voluntaris de la consulta. No tenen cap bossa, però aprofiten per preguntar a la noia si vol votar. “A qui...?”, demana. Li ho expliquen, però sense gaire èxit. “A veure si quan torni tinc temps, clar que les vuit és una mica just...”.

Més enllà d'aquesta anècdota, el resultat de la consulta sobiranista a Nou Barris va sorprendre fins i tot els mateixos organitzadors. “Veníem mentalitzats que tindríem una participació baixa i la veritat és que està anant molt bé”, comentava l'Oriol Papell, voluntari de Castellar del Vallès. A la taula de Llucmajor es van arribar a formar petites cues i a la una del migdia ja havien votat 140 persones. La sorpresa en majúscula, però, la va donar la taula de Virrei Amat, al barri de Porta, que va tancar la jornada amb més de 600 vots. Les cues van ser constants d'onze del matí a dues del migdia i de cinc a vuit de la tarda.

Al districte de Nou Barris es van col·locar ahir 25 taules. El temps va animar la participació i també va insuflar una certa eufòria a l'ambient reflectida en alguns comentaris. “Ja saps que amb la independència la gent guanyarà 1.000 euros més a l'any?”. “Si ho aconseguim, serem l'Holanda del Mediterrani...”. Tot plegat, en un districte amb fama d'abstencionista que, segons l'organització, ja va trencar tòpics amb els 14.000 vots anticipats i que fins ahir al matí situava la participació en un 11,27 %.

La Mercè Caparrós, de 32 anys, va ser una de les persones que va votar a Llucmajor. Venia de participar en una cursa. “Nosaltres som de l'Eixample i allà no hem votat perquè anàvem justos de temps”. Ella i el seu company ho tenien molt clar. “Volem que Catalunya sigui independent per no haver de mantenir tothom”. La Judith Borràs, de 34 anys, trobava un únic inconvenient: el futbol. “L'únic que no m'agrada és que si finalment som independents no podrem apallissar el Madrid”, deia.

A Ciutat Meridiana, amb una immigració del 36%, els resultats no van ser tan bons. El 25 de març van muntar quatre taules i van aconseguir 300 vots. Ahir, a les tres de la tarda, l'única taula instal·lada a la plaça Roja havia esgarrapat 62 vots, 18 d'immigrants. Tot i així, la jornada va acabar amb 115 vots. “Ja hi comptaven que no passaria gaire gent”, reconeixia el Josep Colomer, un dels voluntaris. Azmat Ullah, pakistanès de 32 anys, va ser un dels immigrants que va votar a Ciutat Meridiana. I això que no sabia de què anava. “Fa dos anys que sóc aquí i mai he treballat. A veure si aquest vot m'ajuda a trobar feina”, va comentar. Altres immigrants miraven la parada amb desconfiança. L'Arrajid, marroquí de 36 anys, ni tan sols no s'hi va acostar. “No sabem res, no sabem res...”, repetia. La Rita, nigeriana, no entenia el sentit de la consulta. Després de cinc anys a Catalunya, no entén el català i amb prou feines parla castellà. Busca feina. “Si voto, m'ajudaran?”, preguntava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona