Política

Rigau recorda a Wert que subvencionar centres “en castellà'' no és legal

El govern espanyol es planteja pagar col·legis privats perquè ensenyin en castellà a les autonomies bilingües com Catalunya i Balears

La consellera d'Ensenyament lamenta que es vulgui ''espanyolitzar'' els alumnes catalans

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha recordat aquest dimarts en una entrevista a Rac1 que finançar un centre “en castellà'' no compleix cap normativa i que per tant, seria il·legal. Rigau ha fet aquestes declaracions en resposta a la informació publicada a El Mundo, en què s'afirma que el govern espanyol pagarà a les escoles que ensenyin en castellà a les autonomies bilingües. Fonts del ministeri d'Educació han confirmat que el govern espanyol està estudiant diverses possibilitats amb l'objectiu final que la Generalitat pugui complir la llei a l'hora de garantir el dret dels ciutadans a estudiar en castellà.

Rigau ha assegurat que actualment la Generalitat ha d'autoritzar els centres educatius a Catalunya i que per tant, subvencionar escoles perquè ensenyin en castellà no s'adequa a cap norma. Rigau, però, ha advertit que el govern espanyol podria canviar el marc legal malgrat que l'Estatut obliga a no separar els alumnes per raons de llengua.

La consellera considera que el govern espanyol està intentant “espanyolitzar'' l'alumnat a Catalunya i ha criticat que el ministre Wert defensa un model d'Estat que “no admet la nostra realitat''. Per això, la consellera d'Ensenyament assegura que “pensen en tothom menys amb els alumnes'', i considera que amb aquestes decisions s'està buscant “la confrontació''.

Rigau també ha recordat que l'ensenyament del castellà té “una bona cura'', i que els alumnes catalans demostren tenir el mateix nivell de llengua castellana que a la resta de l'Estat. A més, ha tornat a explicar que els qui volen estudiar amb el castellà com a llengua vehicular se'ls fa una atenció personalitzada.

En referència a les declaracions del ministre Wert aquest dimarts a Telemadrid, on va assegurar que el creixement del sentiment independentista estava relacionat amb el sistema educatiu català, Rigau ha afegit que la majoria de la gent que va anar a la manifestació de la Diada fa més de 30 anys que no van a l'escola. Rigau ha assegurat que “no era una manifestació de joves'' i ha criticat que es doni a l'escola la culpa del que passa en comptes de voler acceptar la realitat catalana.

Pel que fa a la possibilitat que alguns centres educatius no facin festa el dia 12 d'octubre, Rigau ha recordat que el calendari està fixat i per tant, no es podrà donar matèria curricular. Tanmateix ha reconegut que, de la mateixa manera que algunes escoles fan portes obertes o jornades festives en diumenges, ho poden fer altres dies festius i ''no hi ha cap inconvenient''.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona
política

Serrat, Coixet, Gervasio Deferr o Jorge Javier Vázquez donen suport a Illa

barcelona
política

La CUP, oberta a entendre’s amb ERC, Junts i comuns

barcelona
estat espanyol

Sánchez es torna a investir

Madrid
TEMA DE CAMPANYA

Fer rajar aigua quan no n’hi ha

Girona
Brasil

Bolsonaro s’enreda en la justícia

Buenos Aires

Armènia i l’imperatiu de la memòria

Barcelona
la crònica

Suport a Sánchez, en família