Política

El PSC i el PSOE llancen la campanya pel federalisme

Rubalcaba i Navarro proposen una comissió al Congrés per canviar el model territorial i convocar la bilateral Estat-Generalitat

No hi ha avenços per solucionar les diferències sobre la consulta

El PSOE i el PSC comencen l'any amb el propòsit de treballar plegats per concretar i avançar en un sistema federal per l'Estat espanyol basat en una renovació del Senat, un millor finançament i la singularitat de Catalunya. Després dels conflictes pels vots díscols del PSC amb la qüestió del dret a decidir al Congrés, Alfredo Pérez Rubalcaba i Pere Navarro van pactar ahir a Barcelona un document especial de nou punts per defensar l'alternativa federal.

La principal proposta per avançar en el debat passa per la creació d'una subcomissió a la Comissió Constitucional del Congrés per “la renovació del model territorial” a tot l'Estat. També presentaran conjuntament una iniciativa parlamentària per demanar la immediata convocatòria de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, presidida pel democristià Josep Antoni Duran i Lleida, “per impulsar el desenvolupament de l'Estatut” i “abordar els conflictes entre els governs català i espanyol”.

El PSC, conscient que cal concretar el projecte federal, vol continuar reunint aquest comitè de coordinació amb el PSOE i amb experts juristes per, segons reconeixen, “precisar el contingut de la proposta de reforma constitucional federal”. L'objectiu és anar més enllà dels despatxos per fer “una campanya d'explicació” del document de Granada i “dels avantatges del federalisme” com a resposta al que anomenen “els reptes actuals de l'Estat de les autonomies”. La idea, encara sense dates ni continguts, és impulsar la celebració de “seminaris, jornades, taules rodones”... També aprofitaran les eleccions europees per demanar el reconeixement del català a la Unió Europea.

“Discrepàncies”

Rubalcaba, però, va reconèixer que no havien avançat ni un mil·límetre en el conflicte entre el PSC i el PSOE per la consulta. “Les discrepàncies continuen en aquest punt”, va admetre Navarro, “però avui volíem buscar els punts de trobada”. El líder del PSOE rebutja un referèndum en clau sobiranista però defensa que sí està a favor de consultar la ciutadania. L'argument de Rubalcaba és que “s'ha de votar un projecte que estigui dins l'actual marc legal espanyol” i, per tant, “la legalitat permet votar sobre una proposta de reforma de la Constitució en clau federal”. Segons diu, “els catalans podran votar i els que no estiguin d'acord amb una proposta federal podran votar que no”. D'aquesta manera, el PSOE gira la truita dels qui l'acusen de no respectar el dret a decidir el seu futur dels catalans.

Un dels principals espais de conflicte entre el PSC i el PSOE és la seva relació a l'hora de votar al Congrés dels Diputats. Navarro es va comprometre, després de ser escollit líder del PSC, a tenir enllestit abans que arribés el 2014 a fer un nou protocol de relacions entre els dos partits. Ahir, però, segons fonts consultades, ni es va mencionar. Hores d'ara la idea és paper mullat.

El PSOE i el PSC van insistir amb la necessitat d'un major diàleg entre governs i partits. “Al final el diàleg s'haurà d'obrir”, va opinar Rubalcaba. “El Parlament espanyol no pot donar l'esquena al que passa a Catalunya”, va reblar. Els Mossos d'Esquadra van acordonar l'entorn de la seu del PSC perquè van creure trobar un explosiu. Minuts després ho van descartar.

LA DATA

16.01.14
Votació al Parlament
sobre la proposta d'utilitzar la via de l'article 150.2 per poder convocar la consulta.

LES FRASES

Avui Granada ha començat a caminar. L'alternativa al xoc entre separadors i separatistes
Pere Navarro
primer secretari del psc
Els sobiranistes volen que el Congrés sempre digui que no. El PSOE no dirà sistemàticament no
Alfredo Pérez Rubalcaba
secretari general del PSOE

Rubalcaba: “Mas em va dir que no faria res il·legal”

“Artur Mas em va dir: ‘No faré res il·legal'. M'ho va prometre i jo me'l crec. Mas sap igual que jo que aquesta consulta no se celebrarà.”Rubalcalba va fer públic ahir, enmig de la roda de premsa, la promesa que li hauria fet el president català en la seva última trobada al Palau de la Generalitat a finals d'octubre passat. La consulta, que té com a data el 9 de novembre després del pacte entre CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, no entraria dins la legalitat espanyola. Tanmateix, Mas sempre ha insinuat que podria ser una consulta legal segons les lleis catalanes. Rubalcaba, però, confia en què els dirigents de CiU, amb el suport del PSC, frenin a temps la seva aposta per fer una consulta si no obtenen l'aval de l'Estat per dur-la a terme.

“La ruptura no es produirà”, va opinar Rubalcaba amb total seguretat. Tot i això, el líder del PSOE està convençut que “l'estratègia del PP i de CiU és ampliar la fractura entre Catalunya i Espanya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]