Política

No convenç la majoria de l'oposició, que exigeix transparència a CDC

El PSC el qualifica del pitjor president de la democràcia i el convida a plegar si es demostra la corrupció

El PP torna a atiar el discurs de la divisió a Catalunya

La compareixença de Mas no va convèncer la gran majoria de grups de l'oposició parlamentària. Mentre que ERC va collar de manera suau el president, la resta de formacions van tenir una posició molt més dura. De fet, la majoria van reconèixer que les explicacions que van rebre no els havien convençut i van exigir a CDC més transparència. Un dels més contundents va ser el portaveu d'ICV, Joan Herrera, que li va retreure que s'escudés en unes casualitats i, en canvi, comparegués per donar explicacions sense explicar, de fet, res. “El que més mal fa a Catalunya és aquell que s'embolcalla en la senyera i no dóna explicacions”, li va dir Herrera, que va acusar CDC d'haver defensat l'interès particular, l'amiguisme. L'encara portaveu d'ICV va coincidir amb altres grups com ara el PP a acusar Mas d'amagar-se darrere de Junts pel Sí per no haver de donar la cara i de mantenir una actitud de connivència amb la corrupció.

De fet, el diputat popular Santi Rodríguez va anar més enllà i va acusar Mas de pactar un intent de tapar el 3% amb la negociació de l'Estatut, i ara continua en la mateixa línia. Rodríguez va fer una defensa de l'actuació estatal en l'escorcoll i va reptar Mas a presentar una denúncia contra el Ministeri de l'Interior si disposa de proves que demostrin filtracions en el cas. Per Rodríguez, la convocatòria del 27-S és un exemple que ell “va a la seva” i el va avisar que en un estat de dret es respecten les lleis. “No hi ha legitimitat sense legalitat”, va reiterar. “Ens pot assegurar que ningú no va tenir temps de triturar cap paper o amagar alguna carpeta darrere d'alguna caixa forta?”, li va dir. I va tornar a acusar-lo de ser el màxim responsable de la suposada divisió que hi ha a la societat catalana arran del procés independentista.

En la mateixa línia, Albert Rivera (Ciutadans) va reclamar que Mas expliqués si estava al corrent “de la mossegada del 3%”. Qui serà el candidat de C's a l'Estat va enumerar els casos de corrupció en què està involucrada CDC i va assegurar que el pitjor enemic de la formació és la veritat. “A veure quantes persones més cauran d'aquest sindicat d'interessos que han construït durant tants anys”, li va etzibar. Per Rivera, Mas va recórrer a “tòpics cutres i arguments infantils que ningú es creu”, perquè vincula donacions a fundacions amb interessos empresarials. I és que, mentre que alguns partits van mantenir la presumpció d'innocència, Rivera va donar per feta la corrupció a CDC.

Per la seva banda, Miquel Iceta (PSC) va acusar també Mas d'amagar-se darrere d'unes sigles diferents de les seves per no haver de donar la cara a les urnes i el va acusar de ser “el pitjor president de la Generalitat recuperada” i d'erosionar el paper institucional de la presidència. Iceta va reconèixer que cada cop costa més de creure que no s'hagin cobrat comissions i li va demanar que, si finalment es demostra la corrupció a través de sentències, dimiteixi. Només ERC va compartir l'argument dels impediments de l'Estat contra el procés independentista. “Que vinguin a lluitar contra la corrupció, que trobaran portes i finestres obertes, però no volem que la lluita contra la corrupció sigui contra les idees d'algú”, va afirmar Marta Rovira, que va recordar –igual que ICV– els casos de corrupció del PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel inicia l’evacuació de Rafah i amenaça amb una “força extrema”

barcelona
ARBÚCIES

La CUP proposa la gestió pública de les plantes embotelladores d’aigua

ARBÚCIES

Referèndum: com, quan i per què

barcelona
Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañon
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra