Política

Mas s'explica per blindar la llista

El president de la Generalitat nega l'existència de les comissions de Teyco a canvi d'obra pública i intenta girar full amb vista al 27-S

Acusa l'Estat de persecució política i d'ordir “muntatges” per perjudicar CDC i el procés

El presumpte 3% va capitalitzar ahir el debat i la compareixença parlamentària d'Artur Mas a poc més d'una setmana de l'inici de la campanya electoral. El president de la Generalitat va donar explicacions sobre els escorcolls a la seu de CDC, de la CatDem, de quatre ajuntaments i del domicili de l'extresorer convergent Daniel Osàcar, i també de la filtració periodística del document de Teyco, que suposadament provaria el pagament de comissions a canvi d'adjudicacions d'obra pública. Entre la inevitabilitat i la necessitat d'intentar aïllar-ne Junts pel Sí, Mas va tornar a la tesi del joc brut de l'Estat. També va esgrimir el seu “compromís clar” contra la corrupció i la falta de transparència de l'administració des del govern.

L'accent preelectoral de la llarga sessió parlamentària, però, va recaure sobre una diputació permanent en què la majoria dels caps de cartell del 27-S no tenen cadira. Només hi eren Miquel Iceta i Inés Arrimadas, tot i que la candidata de C's no va intervenir, ja que ho va fer Albert Rivera. L'oposició va carregar amb contundència contra CDC i Mas, que va negar les acusacions de finançament il·legal.

ERC, amb una clara voluntat de marcar distàncies sense excessos amb l'aliat amb què es presenta en coalició el 27-S, va proclamar que volen “netejar els casos de corrupció a Catalunya”, però que alhora són “conscients” que “el govern espanyol utilitza els presumptes casos de corrupció contra la independència”. L'exsoci de federació, Unió, es va aferrar a la presumpció d'innocència per centrar-se en el 27-S i censurar que Mas vulgui avançar pel camí de la unilateralitat.

Diners “per afinitat”

L'ordre del dia es va ampliar per les peticions del PSC, ICV-EUiA, el PP i C's. Unió hi donava suport i és així com l'operació Petrum II ho va centrar tot. També Junts pel Sí pretenia que fos el mateix Mas qui n'assumís la càrrega explicativa. Quedava capgirat el propòsit inicial de la cita presidencial amb la diputació permanent, sol·licitada per Mas per parlar del 27-S. Unes eleccions amb un caràcter plebiscitari que, segons va dir, “reforça” la candidatura de Junts pel Sí i que arriben després de tots els intents d'encaix català a l'Estat espanyol i de les peticions posteriors per acordar la consulta que “s'han estampat contra el mur granític de la incomprensió de l'Estat”.

El president va assegurar que les aportacions de Teyco a la CatDem eren “a canvi de res” i va qüestionar reiteradament l'actuació de la fiscalia i la Guàrdia Civil, que depenen orgànicament del govern espanyol. “Massa casualitats per ser casualitat”, va al·legar, tot remarcant el moment en què es van executar els escorcolls, amb els comicis a tocar i el mateix dia que Junts pel Sí reunia els seus candidats i adherits en un acte multitudinari.

Quant al document comptable de Teyco difós per El Mundo, Mas va donar per bona la versió segons la qual la constructora calculava el 3% per no aportar-lo i, per tant, donar a la fundació de CDC quantitats diferents per no ser acusada del pagament de comissions després que Pasqual Maragall llancés el primer crit d'alerta des del Parlament fa deu anys. Encara més, va reiterar que les aportacions fetes per l'empresa a la fundació convergent no responen al 3% de les adjudicacions investigades i es van fer per afinitat política. Hi va afegir que Teyco es va beneficiar d'adjudicacions de més ajuntaments, a banda dels governats per CiU, i que tenien un marge de maniobra limitat atesa l'especificitat dels fons del govern de José Luis Rodríguez Zapatero amb què es finançaven.

“Aquest no és un estat de dret, és un estat que persegueix políticament i que fa muntatges”, va sentenciar Mas, tot citant precedents anteriors com ara el famós informe apòcrif de la UDEF. Mas va censurar que l'acusat hagi de “demostrar la seva innocència” i que no sigui l'acusador qui provi que efectivament és culpable. També va insistir que alguns mitjans de comunicació van ser informats la nit abans dels escorcolls de divendres passat, i va revelar que un mitjà no identificat en va informar llavors el partit.

Cinc hores de “debat”

El president va parlar igualment de la carpeta
suposadament amagada darrere de la caixa forta del despatx del tresorer de la CatDem i de CDC, Andreu Viloca. Va assegurar que és un contracte amb un proveïdor de CDC que la Guàrdia Civil no es va emportar. Quant als documents passats per la trituradora, eren “una targeta de visita”, segons Mas.

Mas va ser taxatiu contra les acusacions que li fan en el sentit que s'amaga en el quart lloc de la llista i esquiva retre comptes: no faran a la televisió un debat de més de quatre hores. El d'ahir en va durar cinc i mitja. El també líder convergent va subratllar que mentre ha estat president no hi ha hagut irregularitats, i va exhibir la retirada de les prerrogatives de Jordi Pujol com a prova de tolerància zero, fins i tot quan els delictes no estaven provats. Si es demostra que n'hi va haver en el cas Palau, va prometre “decisions polítiques” i retornar fins a l'últim euro.

LES FRASES DE MAS

Es filtren documents que estan protegits pel secret de sumari. És una actuació delictiva. Un delicte que, si fos el cas, òbviament quedarà impune
La Guàrdia Civil es va passar gairebé cinc hores a la seu de CDC sense fer res, esperant un secretari judicial. Es perllonga l'espectacle tant com es pot


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Els EUA rebutgen cap “genocidi” a Gaza, però demanen Israel que protegeixi els civils

barcelona
guerra a gaza

Un treballador de l’ONU mor a Gaza per l’impacte d’un projectil atribuït a Israel

barcelona
TEDH

L’eslovè Marko Bosnjak, elegit nou president del TEDH

barcelona
tribunals

Citen a declarar Rovira i els investigats per Tsunami per videoconferència

barcelona
guerra a europa

Ucraïna relleva el cap militar de la regió de Khàrkiv

barcelona
estats units

A Trump el preocupava un escàndol sexual, segons el seu exadvocat

barcelona
guerra a europa

Rússia pressiona Khàrkiv i avança al nord de la regió ucraïnesa

barcelona
política

Ponsatí deixa la primera línia política

barcelona
estats units

Trump lidera les enquestes amb Biden tocat per Gaza

barcelona