Política

DL entra en la pugna amb UDC pel vot moderat de CiU

Unió avisa que el pacte amb la CUP farà doblar els rebuts mensuals a l'escola concertada i Homs diu que la preservaran amb la resta del model educatiu

Mas titlla de “vot perdut” l'aposta per Duran

El vell votant moderat de CiU que es pot sentir incòmode amb l'intent de pacte entre JxSí i la CUP és el principal graner on Unió busca vots per diumenge. Josep Antoni Duran i Lleida n'ha intentat explotar el filó des del principi de la campanya i, ahir, Democràcia i Llibertat (DL) va entrar amb la pugna per evitar un hipotètic transvasament. Si durant la precampanya Francesc Homs ja va ser el primer a llistar les línies vermelles de la negociació amb els anticapitalistes per evitar una possible fuga, el candidat de DL va carregar ahir amb força contra els intents dels de Duran per qüestionar el compromís dels convergents amb l'escola concertada. Al vespre, des de Lleida, el mateix Artur Mas va advertir que el que vagi a parar a Duran serà un “vot perdut” perquè el socialcristià no obtindrà representació al Congrés.

L'estira-i-arronsa es va centrar sobretot en el model educatiu. El número dos de la llista socialcristiana, Josep Sánchez Llibre, va avisar que el pacte entre JxSí i la CUP comportarà que s'incrementi notablement el rebut mensual de la concertada. Unió sosté que l'acord ja s'ha fet però que el mantenen en secret i una de les seves conseqüències pot ser la “destrucció” del model educatiu català i la pèrdua del dret dels pares a triar escola i la desaparició dels concerts. De manera que, segons Unió, les famílies que no puguin assumir la pujada dels preus hauran d'assumir-ne les “conseqüències negatives”. Un advertiment d'on s'inferia que el perjudici que patirien és que els fills vagin a l'escola pública.

Homs va carregar contra les “especulacions” dels seus exsocis de federació i va garantir que el model educatiu català, que combina el foment de la concertada amb la pública no es tocarà. En un acte sobre educació i cultura a l'Ateneu Barcelonès, Homs va defensar la llei d'educació de Catalunya i va subratllar que el consens amb què es va aprovar no serà qüestionat, a diferència del que passa al Congrés i a La Moncloa, on “cada govern que hi ha hagut ha volgut fer la seva llei d'educació” i aquest àmbit ha estat sempre en un “espai de pim-pam-pum” polític. “Aquest tema és sagrat i és un tema que no es discuteix, rotundament”, va subratllar. En concret, la proposta de pla de xoc que JxSí ha fet a la CUP tan sols planteja “reconsiderar” els concerts educatius als centres d'educació no mixtos quan caduquin.

El número dos de DL, Carles Campuzano, va advertir que si l'independentisme obté “un mal resultat” el 20-D tindrà “conseqüències polítiques” sobre el procés. Des de l'Oracle de Catalunya Ràdio, va defensar que les eleccions de diumenge seran un segon plebiscit, encara que CDC i ERC ho van negar en no reeditar JxSí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona