Política

DL promet fer el que calgui perquè Rajoy no governi

Homs assegura que el vot independentista també pot barrar el pas al PP impedint un pacte amb Rivera

La candidatura confia que el “terratrèmol” electoral doni un paper decisiu a Catalunya

La complexitat de les aliances postelectorals podria obrir una finestra d'oportunitat als independentistes. Aquest és el diagnòstic que fan a Democràcia i Llibertat (DL) davant l'escenari incert que dibuixen les enquestes, que indiquen fins i tot la possibilitat que el PP i C's no arribin plegats a la majoria absoluta. “Farem tot el que estigui al nostre abast i fins i tot més perquè Mariano Rajoy no torni a estar a La Moncloa”, va garantir Homs. El cap de cartell de la coalició no es va voler pronunciar sobre si DL facilitaria una hipotètica investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez, per impedir que el popular repeteixi com a president. El ventall de possibilitats pot ser múltiple, però la intenció verbalitzada és una: “En un estat amb més confrontació en la política espanyola, més possibilitats tenim per tirar aquest projecte endavant”, va dir Homs.

DL s'intentava situar així com a candidatura receptora d'un possible vot útil per evitar que Rajoy continuï com a president. “Els vots per la independència serviran no només per defensar la independència, sinó perquè els adversaris polítics de tot això quedin afeblits”, va subratllar en una roda de premsa conjunta amb Carles Campuzano, número dos per Barcelona de DL; la presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, i l'alcalde de Premià de Mar i president de l'ACM, Miquel Buch, en què van denunciar la “regressió democràtica” i la “recentralització” competencial que hi ha hagut durant els quatre anys de govern del PP.

Davant la premissa que la previsió d'uns resultats incerts pot incentivar la participació, Homs va trobar en el rebuig al PP un altre argument per contrarestar la crida a l'abstenció que va formalitzar dimarts la CUP. “Hi ha un vot útil per aprofitar que, en el terratrèmol que s'albira, puguem treure el màxim per a Catalunya”, va insistir. Això inclouria, en qualsevol cas, defensar el mandat democràtic del 27-S, el procés d'independència i les iniciatives que plantegin les institucions catalanes. Homs no va voler reiterar la condició única per pactar que havia fixat anteriorment i que condicionava qualsevol acord a la negociació de la secessió. D'altra banda, la promesa de no investir “mai” el PP també diferencia DL d'Unió, amb la qual la llista d'Homs es disputa una part del vot moderat, atès que Josep Antoni Duran i Lleida es va obrir a la possibilitat d'entrar en un hipotètic govern del PP a canvi de concessions per a Catalunya. Tot plegat passava, a més, en un context en què la falta d'acord per a la investidura d'Artur Mas i la governabilitat posterior pot desmobilitzar els independentistes. En un acte al Fòrum Barcelona Tribuna, Homs va admetre que la falta d'un pacte amb a CUP no l'ha beneficiat en campanya.

DL va carregar amb força contra el govern popular. Campuzano va qualificar de “quadrienni negre per a la democràcia” el mandat del PP, tant pel que fa a les reformes legislatives com per una manera de governar “empeltada de la cultura franquista”. Conesa va criticar que el PP ha estat “insensible” amb les polítiques socials i Buch va denunciar l'“atac a la línia de flotació” dels ajuntaments amb la LRSAL.

LA FRASE

Depèn en bona part de Catalunya que no hi hagi un govern del PP i C's
Francesc Homs
CANDIDAT DE DEMOCRÀCIA I LLIBERTAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona