Política

Rajoy admet que caldrà parlar sobre Catalunya després del 20-D

El candidat del PP explica que es va reunir “en públic i en privat” amb Mas tant a la Moncloa com en “altres llocs diferents”

El candidat del PP a la presidència del Govern espanyol i actual cap de l'executiu, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dijous sobre Catalunya que “un cop es formi govern s'haurà de parlar; els problemes es resolen parlant i dialogant”. Així, en una conferència al Tribuna Barcelona, el cap de files dels populars ha apel·lat a la “negociació i la raó” i ha advertit que el món “evoluciona” en processos d'integració i no a la inversa. Encara en clau catalana i d'investidura, Rajoy ha desitjat per a la Generalitat un “govern normal, sensat i equilibrat, no hi ha alternativa”. A més, ha explicat que es va reunir “en públic i en privat” amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i que les trobades van ser tan.t a La Moncloa com en “altres llocs diferents”.

Rajoy ha assegurat que un cop es formi govern tant a Catalunya –”no puc entendre com no s'ha resolt res amb unes eleccions al setembre- com a Espanya “sense dubte s'haurà de parlar, normalment els problemes es resolent parlant i dialogant”. En una conferència al Tribuna Barcelona, que organitza La Vanguardia, Rajoy ha augurat que caldrà fer “un esforç de negociació i per tant de raó”, perquè “amb sentiment no es governa”.

Rajoy ha assegurat que el procés “va en contra de la història, contra les relacions afectives i contra l'evolució del món” i ha recordat que en un món global no “es pot ser petit”. Així, ha advertit també als catalans que moltes polítiques es debaten en clau supranacional i que precisament el món “evoluciona en processos d'integració” i no a la inversa

Per tot plegat ha assegurat que si repeteix com a president a la Moncloa “sense dubte” no posarà a la taula de negociació amb l'independentisme ni “la igualtat, ni la unitat, ni la sobirania nacional ni la llei”. “És la meva posició”.

Reunions amb Mas

Rajoy ha criticat el president de la Generalitat, Artur Mas, perquè al seu dia va situar el referèndum i el pacte fiscal com a propostes de sí-no al Govern espanyol, que Rajoy no va “poder” autoritzar. No està d'acord ni amb una proposta ni amb l'altra, ni tampoc amb una reforma de la Constitució que no sigui per entrar en “contingut”. En aquest sentit, el cap de l'executiu espanyol ha plantejat que cal en aquesta propera legislatura reformar el model de finançament autonòmic.

En aquest context ha explicat també que és Mas precisament el president autonòmic a qui més temps ha dedicat. I ho va fer en trobades “en públic i en privat”. Segons Rajoy, les trobades eren obertes o a porta tancada segons especificava Mas, i es van produir tant a La Moncloa com “en altres llocs diferents”. I això sí, de “moltes hores”, tal com ja va explicar Artur Mas en una compareixença al Parlament al setembre.

“No es tracta de criticar qui no hi és però, realment eren negociacions sobre ho agafes o ho deixes i jo puc estar equivocat però sempre he tingut la sensació que era un plantejament de tot o res i així és molt difícil parlar”. “Negociar no és imposar, els contractes d'adhesió no són bons”, ha afegit el cap de files dels populars.

Un Govern “normal” i amb gent “equilibrada”

Sobre pactes a Catalunya i la investidura de Mas encara a l'aire en plenes negociacions amb la CUP, Rajoy ha marcat distàncies amb unes noves eleccions, ha criticat coalicions entre formacions que “pensen diferent” i que competien a les urnes no fa gaire, i ha lamentat que es deixi la Generalitat “a mans d'un partit extremista que vol abandonar Europa i l'euro”. “La gran pregunta és quin tipus de responsabilitat assumiran en una situació així [...] a mi m'agradaria que sortís un govern normal”, integrat per gent “sensata i equilibrada, no hi ha més alternativa”.

La proposta del Senat, per intentar “cridar l'atenció”

El cap de files dels populars ha assegurat que la proposta dels socialistes de dur el Senat a Barcelona “queda molt bé” però ha fet una crida –reforma a banda que s'hauria de “tractar aviat”– a “intentar no cridar l'atenció sinó anar al fons del problema; miri , està molt bé però no és exactament el tema”. Rajoy també ha respost al cap de llista de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, sobre com de satisfet estar de la gestió de la cas català. “Això li podria preguntar a ell”, ha replicat Rajoy.

El president del PP ha pronunciat una conferència a l'hotel Palace de Barcelona, davant la plana major dels populars catalans: el cap de llista, Jorge Fernández Díaz; la presidenta Alícia Sánchez-Camacho i el líder al Parlament Xavier García Albiol. També hi era Jorge Moragas, director de campanya de Rajoy i número 2 de la candidatura per Barcelona, en la seva única visita a Catalunya. L'acte s'ha celebrat hores després de l'agressió a Rajoy per part d'un jove menor a Pontevedra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia