Política

En mans de la CUP

Els 3.755 militants inscrits decideixen avui si donen llum verd a la formació d'un govern o es convoquen eleccions

El partit afronta una assemblea dividida que pot fer perillar la cohesió interna

La primera votació és a la una

La CUP decideix avui, en una primera votació a la una del migdia, si investeix Artur Mas, president de la Generalitat. Serà la primera tanda de votacions d'una jornada que avui atrapa l'interès dels ciutadans, tenint en compte que del resultat en dependrà el futur polític del país: la formació d'un govern o eleccions al març.

La pista coberta d'atletisme a Sabadell ha estat finalment l'escenari triat per l'esquerra independentista per poder concentrar els 3.577 militants i simpatitzants que, després del període d'inscripcions i un sistema de filtratge, tenen dret a vot en l'assemblea nacional. A peu de pista, s'hi han dipositat 40 urnes, necessàries en cas que un 25% dels assemblearis, en el moment de les acreditacions, demanin exercir el vot secret. Si no és així, el vot s'expressarà a mà alçada, per la qual cosa els organitzadors distribuiran entre les grades i per sectors prop de 150 voluntaris que comptaran vots i verificaran els resultats.

Per a l'assemblea, la CUP ha elaborat un document de reflexió de 55 pàgines, consultable a la web de la formació, en què s'analitza el context polític, la situació electoral que va deixar el 27-S, el desenvolupament de les negociacions amb Junts pel Sí, i els escenaris que es plantegen i les seves conseqüències. El document és un compendi de les aportacions que han fet els diferents col·lectius que s'integren en la CUP, com ara Poble Lliure, Alternatives d'Esquerres El Prat, Corrent Roig, Lluita Internacionalista, Crida Constituent i En Lluita, entre d'altres. El text ha rebut el vistiplau de les assemblees territorials, que dimecres a la nit ja van ser informades pels membres de la comissió negociadora. Entre els col·lectius que formen part de la candidatura de l'esquerra independentista, els que més s'han significat en contra de la investidura de Mas són l'organització socialista d'alliberament nacional Endavant, Corrent Roig, En Lluita i Lluita Internacional. Els més proclius a investir-lo formen part de Poble Lliure (que incorpora l'antiga MDT), sectors de Crida Constituent i Unitat Municipal de Ribes, i independents que no formen part de cap col·lectiu concret. Seria aquest el cas de l'exdiputat David Fernàndez, que en un article d'opinió ja es va mostrar favorable a cedir dos vots de la CUP en la investidura per tal de continuar amb el procés rupturista.

Passar a l'ofensiva

En el document d'anàlisi, l'esquerra anticapitalista admet que des del 27-S la capacitat de condicionar de la CUP és “gairebé absoluta”, i ara falta “la voluntat de voler assumir aquesta responsabilitat”. Aquesta posició guanyada a les urnes els permet “passar a l'ofensiva” i en aquest sentit plantegen a grans trets els pros i contres dels dos escenaris que poden resultar de les votacions: govern o eleccions.

Sigui quin sigui el resultat, la formació adverteix que es vulnerarien alguns compromisos electorals. Si hi ha executiu, la formació estaria incomplint la promesa de no investir Mas, no pagar el deute i les mesures socials del pla de xoc del programa de l'esquerra independentista. Si s'opta per nous comicis, s'incompliria el compromís d'impulsar un govern de ruptura i majories parlamentàries per avançar en el procés d'independència i el full de ruta.

Quatre opcions

Els cupaires hauran de dirimir el dilema a través de les paperetes de votació que se'ls lliuraran en l'assemblea. A cada papereta hi ha les quatre opcions, dues de les quals són favorables a votar Mas i l'única diferència entre elles és si la investidura s'acompanya del pla de xoc ofert per Junts pel Sí. Les altres dues són contràries a votar Mas, i en una s'opta per l'abstenció per tal que Junts pel Sí pugui buscar altres aliats entre la resta de forces parlamentàries que puguin facilitar la investidura de Mas.

Tarda de votacions

L'assemblea comença a les nou del matí i les primeres hores estaran dedicades al debat i a l'anàlisi de les propostes. No serà fins a la una del migdia que es farà la primera votació. Amb els primers resultats a la mà, es descartarà l'opció menys votada, i, si cap de les quatre ha aconseguit un 51% dels vots, es continuarà votant en segona i tercera volta, previstes a les 4 i 6 de la tarda. El resultat es donarà a conèixer a les vuit del vespre.

Tot aquest treball de la CUP, que la formació presenta com un exemple del que és la màxima representació de “democràcia des de la base”, culminarà, en cas que l'opció més votada sigui investir Mas, amb un consell polític que traduirà el vot assembleari en el vot dels diputats en el ple d'investidura.

LES XIFRES

4
escenaris,
dos dels quals són favorables a la investidura de Mas, són els que tenen per triar els inscrits a l'assemblea
3
votacions
són les que es faran, a la una, a les quatre i a les sis, i en cada una s'eliminarà l'opció amb menys vots
150
voluntaris
de la CUP participaran en l'organització de l'assemblea a Sabadell


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés reivindica un Govern que doni les mateixes oportunitats a totes les comarques

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona