Política

La hisenda pròpia ja gestiona la meitat dels deutes

Fa el 50% de la recaptació executiva pel que fa al nombre d'impagaments, però equivalen al 20% de l'import global

L'agència convocarà 40 places de gestors tècnics en les pròximes setmanes

És un dels grans objectius del departament d'Oriol Junqueras: que la hisenda pròpia assumeixi les tasques de recaptació executiva que fins ara feia l'Agència Espanyola d'Administració Tributària (AEAT). A hores d'ara, Tributs de Catalunya ja gestiona el 50% dels deutes dels impostos propis de la Generalitat i dels cedits que recapta, segons fonts del govern. Suposen, però, tan sols un 20% de l'import total dels deutes. L'embrionària hisenda catalana va començar a exercir les noves funcions amb els impagaments de menys quantia en els temps d'Andreu Mas-Colell. L'aleshores conseller es va fixar com a propòsit arribar al 50%, aprofitant també l'experiència de les diputacions en aquest àmbit en els tributs locals, i ara els de Junqueras pretenen centrar-se en la gestió dels deutes més complexos per completar el procés. El càlcul de la Generalitat és que es podrà estalviar els 10 milions d'euros a l'any que fins ara pagava a l'AEAT perquè s'encarregués del cobrament dels deutes tributaris i d'altres ingressos de dret públic que es gestionen des de Catalunya. Una tasca diferent de la inspecció fiscal i que podria comportar l'embargament de béns per impagaments si les quanties no se sufraguen convenientment.

En els plans del Departament d'Economia hi ha, també, la convocatòria de 40 noves places per al cos tècnic de gestors tributaris i que, segons fonts de la conselleria, es publicaran en les properes setmanes. Es tracta d'una remesa de llocs de treball que va preveure Mas-Colell per al pressupost de l'any passat, però que no va tirar endavant amb l'ofensiva de La Moncloa contra la hisenda pròpia. Ho farà un cop l'executiu aprovi el decret que ha de regular el règim de personal i dels processos de selecció de personal de l'Agència Tributària de Catalunya, i que desplega la llei de cossos tributaris, que va ser parcialment retallada pel Tribunal Constitucional.

L'alt tribunal va vetar definitivament l'intent que havia fet la Generalitat perquè treballadors de l'administració tributària espanyola poguessin fer el salt a la catalana i agilitar així la dotació de personal de la hisenda pròpia, una de les principals estructures d'estat pendents. El TC va considerar que, amb la incorporació ràpida dels treballadors i de manera restringida, es vulneraven competències estatals i la garantia d'igualtat de condicions entre funcionaris. Amb el nou reglament, que el govern ha sotmès a exposició pública, l'executiu s'adapta a les dificultats amb què des de Madrid s'intentava impedir la fuga de cervells. El govern de Puigdemont pretén formar personal propi que ja sigui funcionari, i permetrà que treballadors que
hi estiguin en servei actiu en el cos o l'escala tècnica des de la qual intentin promocionar-se també puguin participar en els processos de selecció.

LES XIFRES I LA DATA

10
milions d'euros
preveu estalviar-se el govern cada any amb l'assumpció total de la recaptació executiva.
53
oficines de Tributs de Catalunya
presten ara el servei de finestreta única. Junqueras vol arribar a les 142.
19.11.15
El TC va dictar la sentència
amb què dificultaria la incorporació de personal a l'Agència Tributària catalana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia