Política

El govern veu fonamental aprovar un pressupost

La CUP, en canvi, opina que el seu vot contrari no trencaria el procés

El govern qualifica de “fonamental” tenir pressupost nou aquest 2016 per aconseguir els objectius de la legislatura de 18 mesos per avançar cap a la independència. Ho va dir ahir el secretari d'Economia, Pere Aragonès, en una entrevista a Europa Press. “El pressupost –va explicar– és una eina fonamental. Suficientment difícils i complexos són els reptes que ens hem plantejat, i fer-los sense les eines que podem tenir perquè s'hi renuncia políticament no seria la millor decisió.”

La presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, en canvi, va desvincular l'aprovació del pressupost de la garantia de l'estabilitat. En tot cas, va assegurar que si la CUP finalment vota no al pressupost “això no vol dir que s'hagi de posar punt final a la legislatura de desconnexió” i accelerar noves eleccions. Boya hi va afegir que a hores d'ara encara no havien vist “un sol número” i que, per tant, no podien jutjar-los. Va recordar que la CUP “no acceptarà uns pressupostos autonomistes” com els del 2015, amb més retallades i amb la “cirereta del pla de xoc”. Boya va repetir ahir que si finalment el seu vot fos negatiu això no suposaria en cap cas el trencament amb Junts pel Sí. Sí que va insistir a animar la gent a “participar” en el procés constituent amb més mobilitzacions perquè, si no, va dir, “difícilment podrem tirar endavant”.

Sobre l'acord de legislatura amb al CUP, el secretari d'Economia, Pere Aragonès, va reconèixer ahir: “No els obliga a acceptar qualsevol pressupost que els presentem, però sí que entenem que hi ha disponibilitat per asseure'ns i parlar”. Per Aragonès, el pressupost i altres aspectes financers i econòmics que proposarà la Generalitat no només seran assumibles per a la CUP sinó també “per al PSC i Catalunya Sí Que es Pot”. El secretari d'Economia va parlar ahir de criteris com ara intentar mantenir i millorar la despesa social i mirar que l'estalvi en interessos pugui dedicar-se en part al pla de xoc social. Va remarcar que “sempre es poden millorar les figures fiscals per aconseguir una major progressivitat”, tot i que va incidir que els catalans “pateixen una elevada pressió fiscal” i que en principi s'optarà per “no fer grans augments de tributació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona
JUDICIAL

Villarejo, citat a declarar com a investigat per l’Operació Catalunya

barcelona
regne unit

Detenen els primers immigrants que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona