Política

En Directe

XIV Legislatura al Congrés dels Diputats

Cs i Vox es barallen pels seients en el Congrés

Els grups encara no tenen assignada la ubicació i els diputats han guardat lloc abans de l’obertura de la sessió

JxCat no facilitarà la designació de Batet com a presidenta del Congrés

La XIV legislatura al Congrés comença aquest dimarts amb crits i insults. I és que, Ciutadans i Vox s’hi han barallat pels seients a l’hemicicle, que encara no estan assignats, així que s’han obert les portes, segons han assegurat diversos diputats que ho han presenciat.

Jaume Asens , diputat d’En Comú Podem, i Jon Iñarritu , d’EH Bildu, han piulat a les xarxes socials que s’ha produït un intercanvi de crits, insults i fins i tot alguna empenta una hora abans de l’inici de la sessió constitutiva de la cambra espanyola.

Vox hauria ocupat el lloc que habitualment tenia Ciutadans a l’última legislatura al centre de l’hemicicle, a la segona filera de la part central de la cambra, fet que ha provocat la queixa dels diputats d’Inés Arrimadas, que han vist com la seva representació queda reduïda a 10 escons.

A més, Vox no ha acceptat l’oferiment que li ha fet el PP i es podria quedar sense representació a la Mesa del Congrés. Si més no, és el que ha anunciat el secretari general del PP, Teodoro García Egea, després que el portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, ha assegurat que els seus diputats només es votaran a ells mateixos durant la sessió constituent.

“Votant-se a ells mateixos a la Mesa, rebutjant l’acord amb Ciutadans, Vox tindrà 0 membres a la Mesa i el centre dreta perd”, ha afirmat Teodoro García Egea. Tot plegat respon als càlculs que les formacions fan a l’hora de les votacions als membres de la Mesa.

Segons aquestes estimacions, Batet serà presidenta del Congrés i el PSOE i Podem sumaran cinc dels nou llocs de la Mesa. Els altres quatre corresponen als partits de la dreta.

El líder del PP, Pablo Casado, va oferir aquest dilluns a Vox i Cs un acord perquè el PP ostentés dos llocs, Vox un altre i Cs un altre, però la negativa de la formació d’ultradreta a participar de l’acord -que implica que han de deixar vots a Ciutadans en una de les votacions- pot portar a que el PP tingui al final tres cadires i Cs una.

D’altra banda, la líder de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha confirmat aquest dimarts que els seus diputats no facilitaran que Meritxell Batet repeteixi com a presidenta de la cambra. “No votarem la presidenta del Congrés que va suspendre els drets polítics dels nostres companys amb l’excusa que estaven acusats de rebel·lió”, ha dit en declaracions a TV3.

Borràs ha acusat Batet de “fer de presidenta del Suprem” en haver suspès com a diputats el republicà Oriol Junqueras i Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, de JxCat. “Això la inhabilita perquè pugui tenir els vots de JxCat”, ha conclòs.

També ha lamentat que no s’hagi produït un “cordó sanitari contra l’extrema dreta” a la Mesa del Congrés, que s’escull avui, per impedir que Vox hi tingui algun representant. “Al feixisme se’l combat i se’l combat políticament, no permetent que tingui aquesta carta de naturalesa democràtica”, ha advertit Borràs, que ha revelat que els diputats de JxCat prometran el càrrec amb la fórmula que ja van utilitzar el mes de maig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia