Política

La Moncloa reitera el no a parlar d’autodeterminació

El govern espanyol recalca que el diàleg voldrà temps per poder cercar “fórmules imaginatives” que acontentin les dues parts

També considera clau tenir pressupost per apuntalar la negociació

El d’ahir és un pas important, en tant que obre una etapa de desglaç entre els governs català i espanyol, però el procés serà llarg, a estones segurament costerut, ja que els punts de sortida d’ambdues parts estan més que allunyats i, per tant, caldrà temps i molta cintura per arribar a un punt d’encontre intermedi. Aquesta va ser la lectura que va fer La Moncloa de la primera reunió de la mesa de diàleg, on d’entrada es va voler subratllar el clima de cordialitat que la va presidir. “Ha estat un primer pas molt important per a la normalització de les relacions institucionals, i també afectives, entre els dos governs”, manifestava la ministra portaveu de l’executiu estatal, María Jesús Montero, en l’inici de la seva compareixença als mitjans després de la cimera. Era tard, pels volts de les nou del vespre, i el president Quim Torra ja havia parlat abans, per exposar que autodeterminació i amnistia continuen sent els dos pilars reivindicatius de la delegació catalana. Pel PSOE, però, aquestes qüestions no són negociables, i molt específicament la primera. “Hem estat molt clars des del primer dia respecte a la qüestió de l’autodeterminació, i la nostra voluntat no és portar el diàleg cap a punts que ens porten al buit, sinó cap a escenaris que puguin ser d’acord”, va expressar Montero. Sobre això, va afegir que la reunió havia estat “franca”, en el sentit que les dues parts havien plantejat sense embuts les seves posicions en la matèria. I, ara mateix, uns i altres estan separats per un món quan es parla d’independència o dret a decidir.

En un tauler de joc on les posicions inicials semblen ja d’enrocament, quin marge hi ha per continuar parlant? I sobre què?, van ser algunes de les preguntes que es van fer a la ministra. La seva tesi és que, davant d’aquest mur aparent, el primer que cal és temps –“no esperem fruits en el curt termini”, va assegurar– i donar continuïtat a les trobades –en principi mensuals, amb una cada sis mesos amb els presidents, i totes sense mediador– per poder aprofundir en el diagnòstic de la situació en què es troba el conflicte català “i escoltar-nos els uns als altres”. Sense l’opció, doncs, de discutir, a priori, sobre la possibilitat d’un referèndum acordat, almenys d’entrada, per La Moncloa tota estratègia hauria de passar per cercar “fórmules creatives i imaginatives” que puguin satisfer l’independentisme d’una banda, i l’executiu espanyol de l’altra. Renunciar a les posicions de màxims per intentar trobar-nos en un punt mitjà, seria el resum més acadèmic de la jugada. María Jesús Montero va haver d’admetre, però, que ara mateix no hi ha cap proposta a mà, concreta i tangible, d’articulació territorial de l’Estat per donar sortida a la crisi. És el que caldrà buscar en aquesta mesa de diàleg. I per això és millor no exigir-se pressa, va reblar.

Cal pressupost

La ministra també va voler puntualitzar alguns dels missatges que es van extreure de la intervenció anterior de Quim Torra, en la línia d’un suposat acord entre ambdues administracions per blindar els treballs de la taula del context polític i les seves batusses inherents. Com ara la negociació dels pressupostos estatals, per exemple. Sobre això, María Jesús Montero va manifestar que el diàleg entre governs s’haurà d’aïllar de qüestions com ara les eleccions basques o gallegues –una altra cosa són les catalanes, per descomptat–, però no dels comptes del seu executiu. I per què? Doncs perquè algunes de les matèries que es tractin en les converses, i que no estiguin circumscrites als treballs de la comissió bilateral Estat-Generalitat, necessitaran cobertura pressupostària perquè puguin plasmar-se en un acord. Com una millora del sistema de finançament, per posar un exemple paradigmàtic.

LES FRASES

La reunió ha estat molt franca i el govern espanyol ha expressat que no comparteix plantejaments com l’autodeterminació
No es tracta d’aprofundir en les diferències, sinó de trobar allò en què ens puguem trobar
María Jesús Montero
portaveu del govern espanyol

Casado (PP) relliga la mesa amb el coronavirus

Hores abans que s’iniciés la cimera entre governs, el Congrés dels Diputats va viure ahir al matí una sessió de control on aquesta qüestió va ser un argument central per a la batussa entre govern i exposició. Especialment rocós va ser tant el to com el contingut emprat pel líder del PP, Pablo Casado, que fins i tot va arribar a criticar la presència del ministre de Sanitat, Salvador Illa, a la taula de diàleg “per negociar amb el virus independentista en lloc d’estar posant mesures per pal·liar els efectes del coronavirus”. A banda d’aquesta diatriba, el dirigent popular es va esplaiar amb l’argument que la ronda de converses amb la Generalitat són el peatge que ha de pagar el PSOE pel suport d’ERC a la investidura, i que es traduirà amb “l’esquarterament de la sobirania nacional i de la igualtat territorial” així com “l’amnistia per als delinqüents”, segons les seves paraules. En la seva rèplica, el president espanyol Pedro Sánchez va etzibar al PP el “fiasco” de la seva gestió del conflicte català quan va estar en el govern, i que es va traduir en la celebració de “dos referèndums il·legals” i una DUI, alhora que es van “multiplicar per quatre el nombre d’independentistes, passant del 10 al 40%”. Per la seva banda, el diputat de Cs Edmundo Bal es va preguntar, de manera retòrica, si la ronda de cimeres “es pagaran amb els impostos de tots els espanyols. Nosaltres estarem a l’aguait perquè no es malversin els nostres diners”, va expressar, i també va criticar que “s’està venent la negociació entre el govern de la nació i el d’una comunitat autònoma d’igual a igual, com si això fos un conflicte internacional”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia