Política

Nova crisi al Departament de Justícia dels EUA

El fiscal general destitueix el de Manhattan, que desafia l’ordre i diu que no plegarà

Berman ha investigat l’entorn de Trump

El fiscal general, William Barr, va intentar destituir, divendres al vespre, Geoffrey Berman, el poderós fiscal federal de Manhattan (Nova York), que ha investigat l’entorn del president dels EUA, Donald Trump. En un comunicat, Barr va anunciar que Berman renunciava al càrrec i que el president nord-americà nomenava en el seu lloc l’actual president de la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès), sense experiència com a fiscal. “Berman renuncia després de dos anys i mig en el càrrec”, va dir Barr en un comunicat a la premsa, sense donar més detalls. Gairebé una hora després, el mateix interessat va publicar un missatge al web del districte Sud de Nova York en què denunciava que s’havia assabentat de la seva destitució pel comunicat de premsa del fiscal general. Trump, a través de Barr, va intentar destituir-lo, però sense èxit, perquè en la mateixa nota, Berman hi afegia: “No he renunciat i no tinc intenció de renunciar al meu càrrec, a què vaig ser designat pels jutges del tribunal de districte dels Estats Units pel districte Sud de Nova York.” “Renunciaré quan el Senat confirmi un candidat designat pel president. Fins aleshores, les nostres investigacions continuaran endavant sense demora o interrupció”, assegura en la nota.

L’anunci de Barr va agafar més d’un per sorpresa i els demòcrates van reclamar explicacions. “Aquest acomiadament fa tuf a una possible obstrucció a la justícia”, va dir el líder demòcrata del Senat, Chuck Schumer, en un comunicat. “De què té por el president Trump?” L’oficina de Berman estava investigant diversos temes que involucren Trump i persones del seu entorn, com ara Rudolf Giuliani, advocat personal del president i exalcalde de Nova York.

El llibre de Bolton

L’acomiadament de Berman coincideix amb les revelacions que l’exassessor de Seguretat Nacional John Bolton va fer sobre Trump en el seu llibre. Entre aquestes la intenció del president d’intervenir en un diverses investigacions federals, una de què a càrrec de l’oficina del districte Sud de Nova York. En relació amb el llibre de Bolton, Trump es va emportar ahir un fort revés en veure rebutjada la seva petició per bloquejar-lo. El jutge del cas va autoritzar la seva publicació, que serà llançat a la venda dimarts que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia