Política

La Fiscalia no veu cap delicte en l'actuació del jutge Garzón

El jutge de l'Audiència Nacional reclama el testimoni de destacats juristes de les corts internacionals en defensa dels drets humans

El fiscal general del Estat, Cándido Conde-Pumpido, ha recordat que la Fiscalia no veu en principi que hi hagi indici de delicte per justificar l'acusació contra el jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, que té dues causes obertes en el Tribunal Suprem (TS).

Tot i que el Fiscal General de l'Estat no ha volgut avançar el contingut de l'informe que la Fiscalia farà a petició del Consell General del Poder Judicial, els indicis assenyalen que no donarà suport a una suspensió provisional de Garzón. "El dictamen es farà d'acord amb les normes que s'han seguit fins ara", ha dit Conde-Pumpido, que ha recordat que haurà de ser la Fiscalia del TS qui l'estudiï.

Mentrestant, Baltasar Garzón està decidit a mobilitzar com a testimonis en defensa seva diversos juristes de la Cort internacional de justícia. En l'escrit d'al·legacions contra la instrucció del magistrat del Tribunal Suprem Lucia-no Vare-la, que l'acusa de prevaricació, l'advocat defensor de Garzón proposa com a testimonis l'ex-fiscal del Tribunal Penal Internacional Carlà del Ponte, el jutge xilè Juan Guzmán (que el 1999 va processar Augusto Pinochet), i l'argentí Eugenio Raúl Zaffaroni, un dels que va anul·lar les llei de punt i final i obediència deguda corresponents al període de la Junta Militar argentina.

La llista presentada per l'advocat de Garzón, Gonzalo Martínez-Fresneda, inclou membres de la Cort Interamericana de Drets Humans, representants d'Amnistia Internacional i catedràtics de Dret Penal. L'associació Jueces para la Democracia també dóna suport a Garzón davant la denúncia que diverses organitzacions i grups d'extrema dreta han presentat contra ell per investigar els crims del franquisme.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.