Política

JOAN CALLAU

ALCALDE DE SANT ADRIÀ DE BESÒS

“La crisi ha agreujat la situació de la Mina”

L'alcalde socialista de Sant Adrià reclama “responsabilitat” als grups de l'oposició per tirar endavant la ciutat

Critica que es parli “només d'estructures d'estat” i s'oblidi la situació dels municipis

OBLIGAT A BUSCAR L'ENTESA
El govern en minoria a Sant Adrià, on el PSC té 6 dels 21 regidors, obliguen Joan Callau a trobar punts de confluència amb les forces de l'oposició que no van voler pactar amb els socialistes. Callau atribueix la decisió a un cert tacticisme amb vista als propers processos electorals i es mostra confiat que encara és possible arribar a acords que, segons ell, serien bons per a la ciutat. De moment, assumeix la càrrega de feina que representa repartir les responsabilitats de govern entre només sis regidors.
El pacte de govern no va ser possible per la posició d'alguns partits amb vista al 27-S
Si l'edifici de Venus no es pot rehabilitar, cadascú haurà d'assumir la seva decisió
Sempre hem estat a favor de mantenir les Tres Xemeneies, el procés s'ha fet de forma negociada

El PSC governa en minoria a Sant Adrià de Besòs, després d'haver perdut gairebé la meitat de regidors i haver passat d'onze a sis.

Era el primer cop que es presentava com a cap de llista. El resultat obtingut ha estat un càstig?
No, ens van afectar les tendències generals i la divisió interna al si del partit a Sant Adrià.
Això últim s'hauria pogut evitar?
Crec que no. Vaig fer tots els esforços però no depenia només de mi.
Com notarà la ciutat el govern en minoria?
No ho notarà gaire perquè compartim amb altres grups els eixos d'acció de govern. Caldrà més diàleg per consensuar qüestions. Hem hagut de repartir tota la càrrega del govern en sis regidors i això es nota, però les prioritats segueixen sent les mateixes de sempre, centrades en l'eix social i a mantenir a ratlla el deute de l'Ajuntament.
Han pogut aprovar el cartipàs sense dificultats. Això fa preveure suports estables?
No, el suport estable és un pacte de govern i això no s'ha produït. El que sí que hi ha a l'oposició són grups municipals amb un tarannà dialogant, que tenen tot l'Ajuntament a disposició per obtenir la informació que vulguin.
Per què no va ser possible un acord d'esquerres si hi ha línies programàtiques comunes?
A alguns partits els va frenar la seva posició amb vista als propers processos electorals.
Encara és possible un pacte més endavant?
Ho podríem intentar perquè la ciutat hi guanyaria amb un govern estable.
Com afecta el panorama electoral de la tardor en la política municipal?
Ja ens està afectant i de forma greu, perquè no es parla dels municipis, ara només interessen les estructures d'estat. A mi com a alcalde em preocupa molt més el dia a dia, com donar resposta a les emergències socials, però d'això ningú en parla. Els ajuntaments som les administracions que compartim el patiment de molts ciutadans.
Com afecta aquesta situació als ajuntaments?
Ens afecta molt perquè ens deuen molts diners i, a més, tenim la sensació que estem sols davant els problemes importants de les persones.
Donar resposta a l'emergència social ha de ser una prioritat?
És clar. La pobresa existeix i els ajuntaments estem desatesos. En el mandat anterior vam destinar a ocupació més de dos milions d'euros i d'aquests només un terç va venir de fora, la resta eren diners de l'àmbit local ja sigui de l'Ajuntament, la Diputació o de l'Àrea Metropolitana.
El nou mercat obrirà al setembre amb parades buides per la renúncia dels concessionaris. Es pot reconduir la situació?
Sí, intentarem tenir un esborrany amb un nou plec de condicions del mercat que pactarem amb la resta de partits i, un cop el tinguem, el presentarem als paradistes. Creiem que a començament d'any podem tenir el mercat funcionant amb normalitat.
Entitats de la Mina denuncien casos d'inseguretat i impunitat. Comparteix el diagnòstic?
La crisi ha agreujat la situació de la Mina i s'ha tornat a situacions que feia temps que no es produïen. Estem treballant amb policia i amb salut pública pel tractament integral del barri.
En aquest context té sentit que els serveis socials hagin marxat del barri?
De fet no s'ha notat tant perquè tots els casos s'atenen des de les oficines de l'Ajuntament, no hi ha hagut disminució de prestacions. El que no podíem fer era forçar a quedar-se al barri treballadores socials que vivien en situació d'estrès.
Existeix diàleg entre les entitats de la Mina i l'Ajuntament?
No, tenim pendent de seure i reiniciar les converses.
Ara que governen en minoria trobaran consens per fer els canvis de planejament per mantenir el peu i rehabilitar l'edifici de Venus?
Si no ho fem, hi ha 200 famílies que seguiran patint la degradació de l'edifici on viuen. Treballarem perquè tiri endavant i si no és possible, cadascú serà responsable de la decisió que prengui i ho haurà d'assumir.
El consorci de la Mina acaba aquest any. Hi ha possibilitat d'allargar-lo?
He parlat amb l'alcaldessa de Barcelona i li he plantejat la necessitat de mantenir-lo i també he sol·licitat una reunió amb la consellera de Benestar i li ho plantejaré. Nosaltres apostem perquè tingui continuïtat i se segueixin abocant els mateixos recursos al barri, sobretot en els eixos ocupacionals i socials. Hi ha situacions d'emergència on Sant Adrià necessita el suport de les altres administracions per fer-hi front.
Les Tres Xemeneies seran Bé Cultural d'Interès Local tal com demanen des de diferents fronts?
Sempre hem estat a favor de mantenir les Tres Xemeneies. El desmantellament s'ha fet de forma negociada. Mai s'havia parlat de preservar la maquinària. Els usos s'hauran de decidir de manera concertada amb altres administracions perquè necessitarem recursos per poder fer-ne alguna cosa.
L'allargament del passeig marítim està resolt?
Hem parlat amb Costes, amb l'Àrea Metropolitana, amb l'Ajuntament de Badalona i també amb Endesa perquè primer cal desviar el col·lector de Llevant. Hauríem d'acordar un conveni entre les cinc parts que permetés que l'Àrea Metropolitana avanci els diners per fer el passeig, i que li siguin retornats pels propietaris del solar de les Tres Xemeneies amb els interessos legals, i que el ministeri arrangi la platja. Estem en converses. El procés de desmantellament i construcció es pot allargar dos o tres anys.
Quins són els temes que s'han d'acabar de desencallar durant aquest mandat?
A la façana litoral, caldrà perfilar una proposta urbanística per a la zona de les Tres Xemeneies i s'ha de dinamitzar el port Fòrum. L'any vinent tindrem la posada en marxa del campus del Besòs de la UPC. També treballarem per intentar millorar els polígons industrials del municipi i dinamitzar el comerç de proximitat, un cop estigui en marxa el mercat municipal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia