Política

Líban

Protestes a Beirut per l'acumulació de les escombraries

Beirut va viure les protestes més violentes en dècades el cap de setmana. El moviment libanès YouStink, promotor de les manifestacions, demana la dimissió del govern i la millora dels serveis públics. De fet, la coneguda com a la crisi de les escombraries, que s'acumulen des de fa setmanes als carrers de Beirut i fan pudor, ha estat la espurna d'unes queixes que, políticament, van més enllà de la gestió de les deixalles.

La Creu Roja libanesa va informar ahir que els xocs entre els manifestants i la policia van fer que 343 persones haguessin de ser ateses en hospitals de campanya i 59 haguessin d'ingressar en centres hospitalaris. Per la seva part, la policia va anunciar que 99 dels seus efectius van ser ferits i que hi va haver una trentena de detinguts.

La jornada d'ahir va ser més calmada a la capital libanesa perquè YouStink va suspendre la concentració prevista a la tarda mentre equips especials recollien les deixalles. El ministre de l'Interior, Nuhad Machnuk, va dir que els activistes tenen el dret a manifestar-se, però que hi ha grups vinculats a partits polítics que tenen una agenda pròpia. Amb tot, la voluntat del govern libanès és de negociar-hi. El ministre de l'Interior va dir també que no hi haurà eleccions legislatives fins que s'esculli un president. Fa quinze mesos que el Líban està dirigit per un govern interí, sense president. L'executiu està paralitzat a causa de les divergències entre les forces polítiques, fet que impedeix prendre decisions sobre qüestions com el problema de les escombraries i els talls d'electricitat.

Imad Bassi, portaveu de YouStink, va assegurar que la seva actuació és “pacífica” i va rebutjar negociar amb el govern fins que no es detinguin els culpables de la repressió. Per rebaixar la tensió, la coordinadora especial de l'ONU per al Líban, Sigrid Kaag, va instar ahir les parts a exercir la “màxima contenció”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia