Política

Raimon i l'AVM3J, Altes Distincions de la Generalitat Valenciana

Es reconeix el seu talent “per cantar amb la veu del poble, amb el convenciment que qui perd els orígens, perd la identitat”

Destaquen el treball dels nou anys de l'organització perquè les víctimes de l'accident de metro recuperaren el respecte de les institucions

Distingueix a títol pòstum al mèrit cultural Rafael Chirbés i Jesús Martínez Guerricabeitia

La Generalitat Valenciana ha anunciat aquest dijous que atorgarà l'Alta Distinció al cantant Raimon i a l'Associació de Víctimes de l'Accident del Metro de València 3 de Juliol (AVM3J). Així ho ha anunciat en roda de premsa, la vicepresidenta, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell. El Consell atorga l'Alta Distinció a Raimon “en reconeixement al seu talent per cantar amb la veu del poble, amb el convenciment de que “qui perd els orígens perd la identitat'”.

“En reconeixement per la seua trajectòria com a músic i a la seua tasca de posar en valor els poetes clàssics i contemporanis a més de la seua contribució per afavorir la difusió de la llengua i cultura dels valencians i valencianes”, ha llegit la vicepresidenta després d'un ple monogràfic i extraordinari amb motiu de la diada dels valencians. Otra ha recordat que “amb dedicació i sensibilitat Raimon va posar música a l'obra poètica d'autors com Ausiàs March o Salvador Espriu entre altres, contribuint així a la divulgació del nostre patrimoni literari des de la lírica medieval fins a la poesia contemporània”.

La portaveu del Consell també ha subratllat el paper de transformació del cantautor. “Raimon va renovar la consciència col·lectiva del poble valencià a la Transició amb cançons com ara Al Vent o Diguem no, ràpidament convertides en himnes generacionals per tot l'Estat espanyol. Per aixó i en reconeixement al seu talent per cantar amb la veu d'un poble amb el convenciment que qui perd els orígens perd l'identitat, per la llibertat d'expressió que el caracteritza fins als dies de hui el Consell li atorga l'Alta Distinció”.

Valentia i coratge

Així mateix el govern valencià, reconeix l'AVM3J “després de 9 anys sense respostes” i perquè “no han deixat de fer valdre la seua veu i presència perquè les víctimes recuperessen el respecte de les institucions, perquè un govern ha d'estar sempre al costat dels més febles”. Oltra, que ha estat a punt de l'emoció en llegir el decret d'homenatge a l'AVM3J, ha subratllat que s'atorga l'Alta Distinció “per la seua valentia, el seu coratge i la seua perseverància per fer-se escoltar i no caure en l'oblit, sobretot perquè la societat valenciana no es pujara al tren de l'oblit. Perquè després de 105 concentracions i després de 20 peticions de reobertura de la comissió d'investigació a les corts, finalment s'ha fet justícia social”.

Els altres guardonats

Al costat d'ells, el govern valencià distingeix a títol pòstum l'escriptor Rafael Chirbes i el col·leccionista d'art i mecenes Jesús Martínez Guerricabeitia. El Consell ha acordat concedir el Premi Ambaixador de la Comunitat Valenciana a José Ricardo Morales Malva, Brigadista Internacional “pel seu prestigi intel·lectual i per representar al costat d'altres exiliats espanyols el moviment cultural fora d'Espanya”. El director teatral José Maria Morera ha estat distingit amb l'Alta Distinció al Mèrit Cultural, mentre que la del Mèrit Científic ha estat per a Ángela Nieto, professora del CSIC i directora de la Unitat de Neurobiologia del Departament de l'Institut de Neurociències d'Alacant.

La Medalla d'Or al mèrit esportiu a títol pòstum a Bernat Martínez, que va morir en un accident al circuit de Laguna Seca el 19 de juliol de 2015.Així mateix, la medalla d'or al mèrit esportiu ha estat per a Bernardino Ruiz, pioner del ciclisme, que va començar a participar en carreres locals als setze anys i va córrer com professional des de 1945 fins a 1958. La jugadora de bàsquet Anna Montañana Gimeno, l'atleta Concha i el jugador de pilota valenciana Julio Palao Lozano, també han estat distingits. La Federació d'Esports Adaptats de la Comunitat Valenciana ha rebut la placa de la Generalitat al Mèrit Esportiu al costat del Burjassot C.F, club centenari de futbol fundat el 1913.

Declaració BIC de la Processó Cívica

El Ple del Consell ha iniciat aquest dijous l'expedient de declaració com a Bé d'Interès Cultural (BIC) Immaterial de la Processó Cívica del 9 d'Octubre a València, que commemora l'entrada a la ciutat el 1238, per part de les tropes del rei Jaume I. La Processó Cívica se celebra a partir de les 12 hores del migdia. Després del solemne descens, la Reial Senyera de València, que durant tot l'any es conserva al Museu de l'Arxiu Històric de València, és escortada per les entitats cíviques valencianes i les autoritats locals durant el recorregut de les principals carrers del centre de València fins arribar a la plaça del Alfons el Magnànim, en la qual es ret homenatge a la figura del rei Jaume I, fundador del Regne de València. Des d'allà torna a la Plaça de l'Ajuntament, on la Reial Senyera és hissada perquè torni a ser custodiada en les dependències de l'Arxiu Històric



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia