Política

L'últim vestigi franquista desapareix dels carrers

Santa Coloma canvia el nom del passatge de la Victòria pel de l'anarquista Julia Romera

Santa Coloma de Gramenet esborrarà en breu el darrer nom de reminiscències franquistes que quedava als carrers i espais públics de la ciutat. La comissió de Patrimoni de la ciutat ha acordat eliminar el nom de passatge de la Victòria i substituir-lo pel de Julia Romera, militant anarquista represaliada pel franquisme. La proposta de la comissió ha de passar ara pel ple municipal, que l'ha d'aprovar, i, un cop s'hagin fet totes les gestions administratives necessàries, es farà al canvi de les plaques del carrer. Fonts municipals confirmen que el canvi podrà culminar durant el primer semestre d'aquest any.

El fet que Santa Coloma decideixi dedicar ara un carrer a l'activista anarquista Julia Romera coincidirà amb el centenari del seu naixement i el 75è aniversari de la seva mort, a la presó de dones de les Corts, on estava condemnada a reclusió perpètua, i on va perdre la vida als 25 anys, víctima d'una tuberculosi agreujada pels mals tractes rebuts. Filla d'una família originària de Mazarrón (Múrcia), va arribar a Santa Coloma amb només cinc anys. Amb l'arribada de la República es va afiliar a la CNT i, a partir de 1934, a les Joventuts Llibertàries. L'any 1936 es va convertir en la secretària general de les Joventuts Llibertàries a Santa Coloma i el gener de 1939, amb l'entrada de les tropes franquistes a la ciutat, va ser detinguda i se li va fer un consell de guerra.

En la mateixa reunió de la comissió de Patrimoni, l'alcaldessa, Núria Parlon, ha demanat a grups polítics i entitats de la ciutat que facin propostes d'espais de la ciutat perquè portin el nom de l'exalcalde Lluís Hernández, que va morir a l'estiu. L'altre nom que es vol afegir al nomenclàtor colomenc és el d'Isabel Muñoz, desapareguda també l'any passat, que havia estat presidenta del Casal del Mestre. La idea és que la comunitat educativa i les entitats puguin fer propostes perquè algun espai educatiu, ja sigui escola o entorn escolar, porti el seu nom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia