Política

JxSí i la CUP es disputen la comissió del Procés

Els portaveus dels grups acorden aplicar la llei d'Hondt per distribuir-se les presidències de tots els òrgans de treball parlamentari

Ciutadans reclama liderar la comissió d'Afers Institucionals

De moment és un òrgan de debat i discussió, és a dir, no podrà redactar lleis, una tasca que correspon a les comissions legislatives, però la comissió d'estudi del Procés Constituent s'ha convertit en la nineta dels ulls dels partits que donen suport a l'aposta independentista en la legislatura que acaba de començar.

Per aquest motiu, Junts pel Sí i la CUP ja han començat a disputar-se'n la presidència. El contingut es consensuarà en el pla de treball que els membres de la comissió hauran d'aprovar en les primeres sessions de l'organisme, però tot fa pensar que aquest òrgan serà vigilat amb lupa pels grups contraris al procés independentista, mentre que els favorables en faran una de les principals eines de treball.

Tot i que es preveia que fos en aquesta taula de treball on es posés fil a l'agulla a la redacció de les tres lleis principals del procés, la d'hisenda, la de la seguretat social i la de transitorietat jurídica, això no serà així mentre la comissió sigui d'estudi. En cas que s'opti per derivar aquestes normes a les comissions legislatives, fonts de la CUP ja van assenyalar ahir a aquest diari que també en demanarien la presidència.

Fins ara la CUP no havia presentat batalla per fer part d'òrgans institucionals, com la mesa del Parlament, ni incorporar-se a tasques de govern, malgrat algunes peticions fetes arribar des de Junts pel Sí. Ara, en canvi, fonts de la CUP ja han advertit que, de les dues comissions que els pertoquen, en voldran presidir alguna que tingui per objecte donar cos legal al procés independentista.

Junts pel Sí també ha mostrat interès a presidir la comissió del Procés Constituent. A hores d'ara, però, els portaveus dels grups parlamentaris es van reunir ahir per acordar aplicar la llei d'Hondt a l'hora de repartir les presidències. Així, a JxSí, li'n toquen onze i dues més entre les d'estudi i seguiment; a Ciutadans, quatre de legislatives i dues de menors; al PSC, dues i una, i a la resta de grups, una de les legislatives i una altra de caire menor.

C's vol presidir la CAI

Ciutadans, com a partit líder de l'oposició, ja ha posat sobre la taula que, a parer seu, li correspon presidir la comissió d'Afers Institucionals (CAI). “És inqüestionable”, va dir el diputat Carlos Carrizosa citant com a exemple que en l'anterior legislatura era ERC qui la liderava.

LA XIFRA

29
comissions
van ser aprovades en el Parlament: 15 de legislatives, 3 d'estudi, 4 de seguiment i 7 de reglamentàries.

ERC perd dos diputats a la cambra

Els diputats de JxSí al Parlament Lluís Salvadó i Pere Aragonès (ERC) van deixar dimecres a la tarda l'acta de diputat del Parlament arran d'haver estat nomenats secretaris generals d'Hisenda i d'Economia, respectivament. Seran els homes forts de la conselleria que estarà encapçalada pel vicepresident Oriol Junqueras. La renúncia dels dos diputats, però, implica conseqüències per al partit, que perd els dos escons, ja que els dos dirigents seran substituïts a la cambra catalana pel número 10 de la llista de JxSí per Tarragona, Carles Prats, de Demòcrates de Catalunya, i la número 34 de la candidatura de Barcelona, Maria Assumpta Rosell, de Convergència. Els diputats s'estrenaran en el ple del mes de febrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia