Política

La corrupció torna a colpejar el PP valencià

La policia deté una vintena de càrrecs populars, entre els quals l'expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus

La presumpta trama cobrava comissions il·legals a canvi de contractes

La corrupció al PP valencià sembla, dissortadament, un pou sense fons. Els escàndols relacionats amb la gestió dels populars al capdavant de les institucions valencians en les dues últimes dècades sorprenen fins i tot l'actual direcció del PPCV, que, tot i haver volgut posar distància amb els seus antecessors, ahir va haver d'assistir a una de les majors batudes policials que es recorden amb relació a aquesta qüestió, i que una vegada més va situar el País Valencià a l'epicentre informatiu.

L'operació Taula començava a primera hora del matí amb la detenció d'Alfonso Rus, expresident de la Diputació de València i home fort del PP valencià fins a l'arribada d'Alberto Fabra. La Guàrdia Civil acompanyava l'exdirigent popular en els escorcolls que es van produir al seu domici, una de les seues empreses així com la seu de l'Olímpic de Xàtiva, club que presidia Rus. L'escorcoll havia estat ordenat per la fiscalia especial contra la corrupció, la unitat central operativa (UCO) i el jutjat d'instrucció número 18 de València. Aquest últim, amb el magistrat Víctor Gómez al capdavant, es va fer càrrec l'any passat de la investigació de la denúncia que la diputada del grup Esquerra Unida de la Diputació de València, Rosa Pérez Garijo, va presentar el 30 de juliol del 2014 a la fiscalia anticorrupció.

Garijo feia esclatar el que ja es coneix com cas Imelsa. La formació denunciava el presumpte cobrament il·legal de comissions milionàries a través de l'empresa pública dependent de la corporació provincial Imelsa (Impuls Econòmic Local) a canvi de l'adjudicacions fraudulentes de contractes de manteniment i serveis. A més, aportava deu hores de gravacions enregistrades per un dels personatges clau de la trama: Marcos Benavent. L'exgerent de la mercantil i presumpte comissionista va confessar el maig passat davant els mitjans de comunicació: “M'he emportat de tot, diners i caixa i comissions. Era un ionqui dels diners, quasi tothom està en embolics.”

De raó no li'n faltava, i ahir es van poder comprovar les seues afirmacions, ja que la batuda va superar l'àmbit de la Diputació. Els escorcolls i les imputacions arribaven al grup popular de l'Ajuntament de València. El successor de l'exalcaldessa Rita Barberá i actual portaveu municipal, Alfonso Novo, va confirmar que era una de les persones investigades, i, amb ell, el polèmic assessor i responsable de xarxes socials, Luis Salom. També hauran de declarar les secretàries María José Pi i M. Carmen García Fuster.

“Dos milions de peles”

Això no obstant, el nom clau dels populars en la presumpta trama al consistori valencià és el de M. José Alcón. L'exassessora de Barberá i exregidora de Cultura era un dels vint-i-quatre detinguts amb què al tancament d'aquesta edició s'havia saldat l'operació, que continua oberta.

La muller de l'extinent d'alcalde Alfonso Grau –al banc dels acusats pel cas Nóos– va participar en alguns projectes que estan sota sospita. La d'Alcón és una de les veus que s'han pogut sentir en les gravacions filtrades parlant del presumpte repartiment de comissions. Tot i això, la gravació més escandalosa és aquella en què se sent Rus comptant suposadament bitllets dins un cotxe: “Mil, dos mil, tres mil [...] dotze mil. Dos milions de peles.”

A l'expresident de la Diputació l'acompanyaren ahir en el procés de detencions dos homes de la seua màxima confiança a la corporació: els exvicepresidents Juan José Medina i Máximo Caturla, i l'excap de gabinet Emilio Llopis. Els arrestos, però, també esguitaven un home clau en l'administració popular: David Serra, exvicesecretari del PP valencià i exdiputat, encausat en la branca valenciana de Gürtel. L'allau de detencions va obligar l'actual direcció del PPCV a actuar de manera immediata anunciant a través del successor de Rus, Vicente Betoret, la destitució dels càrrecs, així com l'exigència de la suspensió de militància cautelar dels implicats.

La denunciant del cas mostrava ahir la seua satisfacció per l'actuació de la justícia, tot i que va indicar que no descartava més detencions. Fins i tot la de l'exalcaldessa Barberá. “És difícil creure que Rita Barberá estava al marge de tot això; si no gaudira de la condició d'aforada –és senadora– hauria sigut detinguda?”, es preguntava. Garijo va subratllar que tots els processats formaven part del cercle més proper a l'exlíder i que el PP havia preferit mantindre's en silenci des que es va presentar la denúncia. “No sols han callat, sinó que els han emparat en un cas de pèrdues incalculables per als valencians”, va expressar la diputada, que va insistir que sempre havien dit que no sols es tractava del cas Imelsa, sinó que la trama era més “potent” que Gürtel i que implicava tots els esglaons de l'administració valenciana.

En el mateix sentit es va expressar el president Ximo Puig, que va assegurar que no sols “és una poma podrida, sinó tota una cistella que ha propiciat la podridura”. “És indignant que tornem a ser notícia per això”, va reblar.

LES FRASES

M'he emportat de tot, diners i caixa i comissions. Era un ionqui dels diners
Marcos Benavent
exgerent d'imelsa
Al PP no sols han callat, sinó que els han emparat durant tots aquests mesos
Rosa Pérez Garijo
Diputada d'eu i denunciant


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia