Política

ERC creu que la proposta del PSOE “no avança ni un mil·límetre”

Avisa que tiraran endavant el mandat democràtic

Lamenta que Sánchez s'oposi “rotundament” a negociar amb la seva formació i lamenta que els socialistes “vagin enrere”

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha lamentat aquest dilluns que el PSOE no vulgui ni tan sols fer-los arribar la seva proposta de programa de govern i que, a més, el document només parli de Catalunya “en una de les seves línies” i aposti per un reforma “mínimament federal”. “Pel poc que sabem, no avança ni un mil·límetre [...]. Els que es quedaven curts, ara encara rebaixen més les expectatives. No anem endavant, sinó enrere”, ha opinat. Davant d'això, Esquerra no s'aturarà i tirarà endavant el mandat democràtic del 27-S, ha avisat. Sabrià ha assenyalat que els diputats Joan Tardà i Gabriel Rufián podrien trobar-se aquest dimecres amb el primer secretari socialista, Pedro Sánchez. Una trobada que afronten “amb les millor de les actituds” malgrat que el PSOE s'oposi “rotundament” a negociar abans i tot d'haver-ho intentat, ha insistit el portaveu republicà.

Esquerra creu que el temps li està donant la raó i que els partits espanyols comencen a descafeïnar les seves propostes per a Catalunya abans d'haver conformat un govern. Així, Sabrià ha constatat que el programa de govern que el PSOE ha entregat a tots els grups parlamentaris –a excepció del PP, Democràcia i Llibertat i la pròpia ERC- “no avança ni un mil·límetre” perquè proposa “una reforma mínimament federal que es començaria a debatre a partir del 2017”.

El portaveu republicà ha lamentat que Pedro Sánchez s'oposi “rotundament” a negociar sense ni tan sols haver iniciat el diàleg. “Anirem a aquesta trobada, que probablement serà dimecres, disposats a parlar de tot, malgrat que des de l'altra banda ja ens avisen que serà una formalitat”, ha afirmat. A més, ha destacat que mentre el PSOE no els fa arribar les seves propostes, tant Gabriel Rufián com Joan Tardà sí que detallaran el full de ruta i com tirar endavant el mandat democràtic del 27-S.

Amb tot, Sabrià ha dit no sentir-se “sorprès” pel paper del PSOE. “Hem dit que no vèiem en cap cas la possibilitat de formar una majoria que donés sortida a la situació de Catalunya. No és només que no hi hagi una majoria suficient per posar les urnes, és que fins i tot aquells que tenen un plantejament més baix, els que es quedaven molt curts, encara rebaixen més les seves expectatives”, ha reflexionat.

Carta de Rufián i Tardà a Sánchez

En una carta oberta publicada aquest dilluns a 'El Periódico', els diputats Gabriel Rufián i Joan Tardà s'adrecen a Pedro Sánchez per recordar-li que, històricament, ERC ha fet costat al PSOE a l'hora de tirar endavant lleis progressistes i socials, i li retreuen que no hagi estat capaç de calibrar el moment històric que viu Catalunya. D'una banda, critiquen que els socialistes titllin les demandes independentistes de “desafiament” i de l'altra, que neguin la “voluntat democràtica” del poble català “amagant el cap sota l'ala” i aliant-se al costat del PP i de C's.

“Abones fer descarrilar el procés democràtic constituent català amb impugnacions, imputacions, inhabilitacions, judicis, prohibicions contra els representants del poble de Catalunya”, es queixen en l'article. A més, a parer seu, Sánchez té “menys sentit democràtic” que l'expresident Adolfo Suárez, que creuen que convocaria el referèndum independentista “com a sortida al contenciós” entre Catalunya i l'Estat.

“Diguem a les coses pel seu nom. No vols la nostra abstenció perquè no tens el valor ni el respecte a la voluntat del poble català que va tenir Suárez al juny del 1977. Avui, aquella visió i coratge serien la celebració d'un referèndum com el que van pactar els governs britànic i escocès”, reblen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia