Política

L'USTEC apunta que la segregació escolar fa augmentar la violència a les aules

L'enquesta feta pel sindicat detecta que gairebé el 70% dels docents ha patit algun tipus d'agressió

En el 20% dels casos es tracta d'agressions físiques

Gairebé un 70% dels docents ha reconegut haver patit algun tipus d'agressió física, verbal o amenaça al llarg de la seva vida professional en escoles públiques de Catalunya, segons una enquesta de l'USTEC feta a 809 docents i personal de suport de centres educatius de Catalunya i que el portaveu del sindicat, Ramon Font, ha explicat aquest divendres a L'Illa de Robinson d'El Punt Avui Tv.

Del resultat de l'enquesta, l'USTEC dedueix que la segregació escolar per raons socioeconòmiques és un dels principals factors de risc de les agressions, ja que existeix una diferència de 22 punts entre Barcelona ciutat i les comarques de Lleida.

Un 20% són físiques. Font ha dit a L'Illa de Robinson que s'ha de tenir en compte que “també es veu a l'enquesta que les agressions físiques es donen sovint o molt sovint en un 4%, així que podríem estar parlant de fets esporàdics”. “La que va cremant”, apunta Font, “és una violència de baixa intensitat bastant quotidiana, com manques de consideració o de respecte”. Segons el professorat enquestat pel sindicat, “en un 94% diuen que això afecta la salut”

La lectura que es treu de l'enquesta mostra la deriva del sistema d'educació que té Catalunya. “Cap als models on anem nosaltres, els models anglosaxons, els docents estan més cremats”, ha dit Font. Ho ha exemplificat amb que “l'esperança de vida laboral d'un docent britànic és de 5 anys”. Amb “les avaluacions, els resultats, els rànquings de centres, les competències entre centres, les jornades de portes obertes”, és a dir, el model anglosaxó, “el seu professorat està més cremat”, ha explicat el portaveu d'USTEC.

El sindicat de docents de Catalunya veu mancances i problemes en el sistema educatiu, i aporta algunes vies d'actuació. Font aposta pel suport de l'Administració en cas d'agressió a un professor. “La manca de recursos materials i humans incideix en què hi hagi més agressivitat i violència”, així que caldria més inversió. En aquest punt, ha explicat que “la LEC demana un 6% del PIB d'inversió en educació”, però ara per ara, “a Catalunya estem invertint només un 2,05%”. Finalment, el portaveu del sindicat ha considerat que “la solitud del docent, quan es queden aïllats, també és millorable. Ha alertat que “les persones que estan quedant mal situades en els centres amb les noves lleis, que són molt jerarquitzadores”.

Per veure l'entrevista sencera, cliqueu aquí .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia