Successos

Foc creuat d'opinions sobre l'estat mental de Pere Puig

Mentre els perits de l'acusació conclouen que no té cap malaltia mental ni cap trastorn, els de la defensa li veuen tres anomalies en la personalitat

Ningú discuteix, però, que és un home extravagant i peculiar

La sessió de tarda d'ahir del judici a Pere Puig, l'home que fa un any va matar quatre persones a Olot, va ser una autèntica guerra dialèctica entre perits, psicòlegs i psiquiatres sobre l'estat mental del l'acusat. Els metges forenses Narcís Bardalet, Jordi Costa, la psiquiatra forense Itziar Idiáquez i el psicòleg Jordi López, tots membres de l'Institut de Medecina Legal de Catalunya (IMLC), van mantenir la tesi, sobre la base de les entrevistes i tests realitzats amb l'acusat, que Pere Puig és un home sa, que no té cap malaltia mental, no té cap retard mental i tampoc cap trastorn mental. Aquests perits, proposats per les acusacions, van concloure que Puig sap distingir entre el bé i el mal i que en tot moment va ser conscient dels delictes que cometia.

Els quatre perits van admetre que Puig presenta trets de personalitat que el fan un home peculiar: és negativista, evitatiu, paronoic, suspicaç i antisocial. Asseguren, però, que aquests trets són només “peculiaritats com les que té tothom”, però que no ultrapassen la línia de la normalitat.

El diagnòstic dels perits que va aportar la defensa va ser molt diferent i van considerar que els trastorns de personalitat que atribueixen a Puig, al qual van definir com a paranoic, esquizotípc i esquizoide, van poder influir en el “subjecte” que, empès per l'obsessió i per la desconfiança extremes, es va veure abocat a protagonitzar el mortal tiroteig. Els perits psicòlegs Bernat-Noël Tiffon Nonis i Alícia Romero, que van utilitzar el terme bordeline per referir-se a Puig, van exposar que en les tres sessions d'estudi que li van fer a la presó per detectar-li pensaments “màgics” i extravagants i sobretot idees obsessives envers aquells persones que ell interpretava que li feien mal. Els perits de la defensa també van exposar que, tot i que la ressonància magnètica no va detectar cap tumor ni malaltia cerebral, sí que feia constar un deteriorament a conseqüència de l'edat, i això s'havia de tenir en compte. Van remarcar que en l'aplicació dels tests clínics que van utilitzar havia donat per sota de la nota de tall en diversos aspectes d'avaluació i van aportar com a dada un dibuix molt senzill que li van demanar que reproduís i que no va aconseguir calcar gens bé. Els psicòlegs van posar altres exemples, com ara que no se'n sortia a l'hora d'anar restant tres números a partir de trenta o que a la pregunta sobre què són un gos i un gat ell va respondre que no són iguals.

La seva fredor és símptoma de patologia. És psicotípic; estat previ a l'estat psicòtic
Alícia Romero
Psicòloga de la defensa
No té amics, mai ha tingut relacions de parella, té pensaments màgics i idees estranyes
Bernat-Noël Tiffon Nonis
Psicòleg de la defensa
Pere Puig és un home sa, que té algunes peculiaritats com té tothom
Itziar Idiaquez
psiquiatre forense
Si era desconfiat, ¿com anava a caçar en grup i deixava la targeta al banc perquè li guardessin?
Carles Monguilod
Advocat de l'acusació
Les claus

El xèrif Puig ‘versus' Dalí, Lady Gaga o Madonna

tura soler

El fiscal i les acusacions van atacar durament els perits de l'acusació. El fiscal Víctor Pillado va etzibar a Tiffon Nonis que si considerava que Pere Puig era un trastornat per la seva extravagància d'anar vestit de xèrif també deuria considerar trastornades Lady Gaga i Madonna. El psicòleg va agafar-se en què les cantants eren extravagants per exigències de la seva activitat per cridar l'atenció. I Tiffon Nonis va tenir l'acudit de mencionar que Dalí, com Pere Puig, també era un “excèntric”. La comparació va provocar l'ira de Narcís Bardalet, que segons va aclarir va tractar Dalí “en vida i postmortem” (el va embalsamar) i tot i que, va dir, s'acollia al secret professional per revelar dades mèdiques del pintor, va qualificar de “barbaritat” comparar-lo amb Pere Puig. El lletrat Óscar Morales va retreure a Tiffon Nonis que s'atribuís ser “professor titular” d'una universitat privada, quan és contractat privat. I Carles Monguilod els va retreure que en el seu informe donessin per bo el que els deia Puig i que, per exemple, no contrastessin amb altres fonts que es vestia de xèrif i caminava sol pel bosc a la nit. “Si els hagués dit que copulava amb animals també ho haguessin posat a l'informe?”, va etzibar-los el lletrat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.