Successos

societat

EL DESALLOTJAMENT DE GRÀCIA

Forts aldarulls a Gràcia pel desallotjament policial del Banc Expropiat

Una protesta d'un miler de persones acaba amb càrregues barricades i vehicles destrossats després d'una operació per evacuar l'edifici de deu hores

Els Mossos d'Esquadra van desallotjar ahir el Banc Expropiat de Gràcia després de rebre una ordre judicial i van tapiar les parets de l'edifici. La tancada de dos ocupes en una vella caixa forta del local va complicar l'operació, que es va allargar durant més de deu hores. Els activistes van resistir després d'emmanillar-se a bidons de ciment i alertar la policia que les parets de l'habitació eren inflamables. Una desena de furgons dels Mossos van tallar els carrers del voltant de l'edifici durant tota l'operació.

El desallotjament de l'anomenat Banc Expropiat va generar la convocatòria d'una manifestació per part dels activistes que a partir de les vuit del vespre va recórrer els carrers més cèntrics de la vila de Gràcia i va desembocar en una batalla campal. La crida a la mobilització, feta mitjançant les xarxes socials, va congregar un miler de persones, majoritàriament joves, que van proferir crits en contra de la policia, a favor de l'ocupació i crides a la resistència. La presència d'una vintena d'encaputxats feia preveure la possibilitat d'enfrontaments, que finalment es van acabar produint i que en el moment de tancar aquesta edició encara duraven.

Batalla campal

El que durant la manifestació es va limitar a algunes pintades i caixers automàtics malmesos, cap al final de la protesta es va generalitzar amb la trencadissa d'aparadors de botigues i mobiliari urbà, diversos vehicles destrossats i la construcció de barricades amb contenidors i fogueres en alguns carrers del barri gracienc de Barcelona. Uns fets que van suposar l'actuació policial dels Mossos, que disposaven de serveis antiavalots al carrer Còrsega i que van desplegar-se per enfrontar-se als encaputxats esvalotadors. La policia ja havia fet una càrrega limitada davant l'intent d'un grup de manifestants de tornar a entrar a l'edifici desallotjat, però després de la proliferació d'aldarulls va endurir la resposta. En el moment de tancar aquesta edició, es desconeixia si hi havia hagut detencions. Els ocupes van amenaçar de convertir-se en “el pitjor malson” del govern d'Ada Colau.

El centre social havia estat una oficina de Caixa Tarragona i de Catalunya Caixa. El local, situat a la travessera de Gràcia, estava ocupat des de l'octubre del 2011 i actuava com a seu d'algunes entitats del barri. S'hi feien activitats diverses i tallers, i s'hi havia organitzat una biblioteca i un centre d'intercanvi de roba.

CiU pagava el lloguer

L'amenaça de desnonament ja havia trucat abans a la porta del Banc Expropiat. El novembre del 2014 el consistori barceloní, governat per CiU, va evitar l'ordre judicial de desnonament després de firmar un acord amb la immobiliària Antartic Vintage, propietària del local, per pagar el lloguer durant el 2015. L'Ajuntament no va comunicar la decisió ni als ocupes ni a l'oposició i el nou govern de Colau va rescindir el contracte al·legant que es tractava d'una mesura electoralista de CiU. Ahir l'alcaldessa es va desmarcar de l'operació i va manifestar que era un “tema entre privats” resolt judicialment. Un centenar de persones es van concentrar tot el matí per donar suport a les ocupes tancades a l'edifici.

LA FRASE

És un tema entre privats que s'ha de resoldre judicialment
Ada Colau
Alcaldessa de barcelona

LA FRASE

És un tema entre privats que s'ha de resoldre judicialment
Ada Colau
Alcaldessa de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia