Societat

Ruiz alerta que l'Estat vol recuperar Ensenyament

La consellera diu que el PP veu anòmal que Catalunya tingui un model educatiu propi

Lamenta que els demòcrates espanyols callin davant les amenaces d'intervenir el seu departament

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, va assegurar ahir que l'Estat espanyol fa anys que vol recuperar les competències educatives i que està buscant qualsevol excusa per fer-ho. Una de les excuses, va dir, podria ser la celebració del referèndum, “per això haurien amenaçat amb precintar les escoles i intervenir el departament”. “Per evitar posar urnes no cal precintar res”, va dir Ruiz, que va assegurar que els governants espanyols “creuen que és una anomalia que a Catalunya tinguem competències educatives, haguem pogut desenvolupar un model propi, que tinguem el model d'Escola Catalana i la immersió lingüística”.

En una entrevista al programa l'Illa Robinson d'El Punt Avui TV, Meritxell Ruiz va dir ahir que no es pot ni imaginar “que l'Estat espanyol precinti cap escola” i va dir que està espantada del fet que hagin dit “amb tota naturalitat que intervindran el Departament d'Ensenyament”. En aquest sentit, per a ella el més esfereïdor ha estat “el silenci dels demòcrates espanyols davant aquesta amenaça”. Preguntada pels qui critiquen que Catalunya tingui les competències educatives, Ruiz va assegurar que estan injustificades, “tenint en compte els bons resultats acadèmics i que l'escola ha cohesionat el nostre model de societat”. “Amb les seves acusacions – va dir la consellera– el que fan és crear més independentistes. No sé com és que no se n'adonen.”

Parlant dels pressupostos de la Generalitat i dels acords amb els sindicats, després de la pressió feta per la CUP, Ruiz va assegurar que “hem d'estar contents perquè tot el que signifiqui posar més diners a educació és positiu i tothom hi està d'acord”. Ruiz, que va explicar que el creixement del 8% del pressupost en el seu departament es van prioritzar aspectes relacionats amb els docents. “Cobrir totes les substitucions, substituir les baixes llargues ja des del primer dia eren unes reclamacions que ens demanaven des dels centres i que entenem que generava distorsions”, va explicar la consellera.

Meritxell Ruiz va assegurar que en els últims anys “ ja vam fer l'aposta d'anar incrementant docents en els centres de més complexitat o per atendre l'educació inclusiva, el que passa que aquest cop, i amb més pressupost, s'ha pogut negociar amb els sindicat propostes que s'arrossegaven de feia anys: la supressió d'una hora lectiva, que finalment en serà una a primària i a secundària i una dotació de professorat extra per millorar l'atenció”.

Pel que fa al nivell dels estudiants catalans, Ruiz va recordar que “som el país de l'OCDE. juntament amb Portugal, que més ha crescut en competència cientificotècnica a les proves Pisa”. Ho va dir el dia que els alumnes de quart d'ESO van començar a fer les proves de competències bàsiques. “Ens serveixen més les proves que fem nosaltres, que fan quasi 70.000 alumnes, que les Pisa, que les fan 1.500, perquè així sabem quin nivell tenim, però és indiscutible que les Pisa ens serveixen per comparar i la comparació és bona i va al nostre favor. També progressem en comprensió lectora”, va assegurar. Va explicar que en els darrers anys s'han fet programes específics de lectura i que en competències bàsiques s'ha passat d'un 30% d'alumnes de primària que no assolien les competències bàsiques a un 15%.

Preguntada per la més que probable presència de l'exèrcit al Saló de l'Ensenyament d'aquest any, la consellera va recordar que l'organitza la Fira de Barcelona i que la presidenta de l'entitat és l'alcaldessa de Barcelona. “A l'inici del curs vam enviar una nota a la Fira per explicar-los la moció aprovada pel Parlament en contra de la presència de l'exèrcit a aquest saló, però al final són ells els qui decideixen qui ve i qui no ve, malgrat que Ada Colau l'any passat els va dir que no volia la seva presència”.

LES FRASES

L'Estat està buscant qualsevol excusa per recuperar les competències educatives
La presència de l'exèrcit al Saló de l'Ensenyament el decideix la Fira de Barcelona, que presideix Ada Colau
Som el país de l'OCDE que més ha crescut en competència cientificotècnica
Meritxell Ruiz
consellera d'ensenyament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia