Societat

presons

La presó de Mas d'Enric rebrà el mes vinent 115 interns més

El centre penitenciari del Catllar arribarà al setembre al 80% de capacitat i obrirà els quatre mòduls encara tancats

La reorganització del sistema, fruit del tancament de la Model, hi farà arribar 160 funcionaris més

El centre penitenciari de Mas d'Enric, al Catllar, posa fi a la seva etapa inicial funcionant a mitja capacitat. Quinze mesos després de la seva posada en marxa, el novembre del 2015, la presó rebrà durant la primera quinzena d'abril 115 interns més, provinents d'altres centres de Catalunya. El degoteig d'incorporacions continuarà durant els mesos vinents, fins al setembre, quan el centre estarà al 80% de la seva capacitat amb uns 800 interns, el doble de l'actual.

Aquesta ampliació suposarà la posada en marxa progressiva dels quatre mòduls residencials que encara continuaven tancats (actualment n'hi ha cinc d'oberts, incloent-n'hi un de dones i un de joves) i està vinculada a dues raons: per una banda, la reorganització del sistema penitenciari pel tancament de la presó Model de Barcelona, i per l'altra, el fet que el centre del Catllar per fi pot assumir més capacitat després que s'hagin completat les obres de la depuradora. “No tenia cap sentit tenir el centre més modern de Catalunya infrautilitzat”, va afirmar ahir el conseller de Justícia, Carles Mundó.

Dels 450 interns que arribaran al Catllar (la majoria provinents dels dos centres de Brians i de Ponent, a Lleida), la meitat són persones amb arrelament familiar a la demarcació tarragonina i que estaven pendents de l'obertura dels mòduls tancats de Mas d'Enric pel trasllat. “La resta seran persones sense arrelament, com poden ser alguns interns estrangers”, va detallar Amand Calderó, director general de Serveis Penitenciaris.

El procés serà paral·lel a una ampliació de la plantilla, que passarà dels 280 treballadors actuals a 440. Aquesta setmana ja està previst que s'hi incorporin 45 nous funcionaris, i els restants ho faran de forma progressiva fins al setembre. La majoria seran funcionaris d'altres centres penitenciaris catalans que optin pel trasllat, que es completaran amb interins de les llistes d'espera.

Mòduls especialitzats

Vuit interns de Mas d'Enric contractats pel Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (Cire) s'encarreguen aquests dies d'enllestir el que serà el primer nou mòdul a obrir portes, el número 4. Tots vuit seran els que assumiran les tasques d'ordenances un cop estigui en funcionament, i s'encarregaran del manteniment i repartiment del menjar, entre altres aspectes.

L'obertura de tots els mòduls permetrà també a la direcció del centre una major especialització, reorganitzant els interns. Així, el primer mòdul a obrir-se es dedicarà a persones amb condemnes curtes o permisos. “Es crearà un mòdul exclusiu per a preventius, que ara estan junts amb condemnats”, va detallar el director del centre, Francisco Romero. També hi haurà mòduls especialitzats en condemnes per addiccions o delites amb violència.

LA XIFRA

800
interns
està previst que hi hagi a Mas d'Enric al setembre. La plantilla passarà a tenir 440 treballadors.

Adaptació també als serveis

El fet que Mas d'Enric hagi de doblar en sis mesos el nombre d'interns suposarà també una adaptació de diversos dels serveis, com són l'ensenyament o les activitats esportives. “Estem pendents de saber quina serà l'ampliació de personal; Ensenyament i Justícia n'estan parlant”, va detallar la directora del centre educatiu, Montse Vila. “També ens beneficiarà, perquè molts dels nous interns seran condemnats, i per tant tindrem més estabilitat. I podrem desdoblar grups i oferir millor qualitat”, hi va afegir Vila. En un sentit similar s'expressen els responsables de les activitats esportives, una de les millores principals del centre del Catllar respecte a l'antiga presó de Tarragona. “Amb més interns, podrem fer més activitats i de més qualitat”, va subratllar Jordi Pedrola, un dels tres tècnics esportius del centre.

El conseller de Justícia va subratllar ahir que l'augment de personal serà adequat i va negar, com diversos sindicats han denunciat darrerament, que hi hagi problemes de seguretat al centre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia