Societat

seguretat

manifestacions

Manifestacions tenses a Salt per la seguretat i contra el racisme

Espai Antiracista va contraprogramar ahir una protesta de Plataforma per Catalunya davant l'ajuntament

La plaça de Lluís Companys de Salt, davant l'ajuntament, va ser escenari, ahir al vespre, de dues manifestacions confrontades. D'una banda hi havia una seixantena de persones reclamant més seguretat a Salt, en una concentració impulsada pel partit Plataforma per Catalunya –els regidors del qual van assistir-hi–. De l'altra, unes dues-centes persones van estar del bàndol de l'entitat Espai Antiracista i la PAH per reclamar que no es criminalitzi la immigració. Els convocats per PxC van estar al centre de la plaça fent crits que volen un poble més segur i assegurant que la seva demanda no té a veure amb cap posició xenòfoba. A l'altra banda del cordó policial que els Mossos van muntar hi havia els manifestants d'Espai Antiracista cridant: “Tothom és de casa” i “Fora racistes”, entre d'altres lemes com el que negava la vinculació que al seu entendre feien els altres manifestants entre els problemes socials de Salt i la immigració. Entre aquests manifestants hi havia el diputat de la CUP Benet Salellas

Els dos grups no es van interpel·lar directament d'una manera violenta, però es van boicotejar la lectura dels manifestos que duien preparats amb xiulets i crits. Finalment, al cap de gairebé una hora, la concentració de PxC es va dissoldre i al cap d'uns minuts ho va fer la d'Espai Antiracista.

L'amarg record del 2010

El conflicte va despertar el record del que va haver-hi al llarg del 2010, amb els mateixos ingredients: sensació de manca de seguretat i la criminalització dels immigrants per aquesta causa. En aquella ocasió, però, la tensió estava instal·lada de manera molt més extrema a la comunitat saltenca. Es va acabar resolent amb accions judicials més fermes contra els multireincidents i, a escala social, una manifestació el gener del 2011 amb tres mil persones sota el lema “Volem viure a Salt en pau i bé”.

Pel que fa a aquesta sensació d'inseguretat que alguns sectors de Salt asseguren que existeix, el govern local considera que l'evolució de les dades és equiparable a la d'altres municipis. S'hi admet un repunt dels actes delictius el 2016 respecte als dos anys anteriors. L'any passat se'n van produir 2.009, xifra que suposa un increment del 10,4% (respecte al 2015 i del 8,1% respecte al 2014). Els dos anys anteriors, però, les xifres havien estat pitjors. El 2013 se'n van registrar un 6,8% més que l'any passat i el 2012, un 4,2% més. El regidor de seguretat de Salt, Toni Vidal, va destacar ahir que bona part dels delictes els duen a terme delinqüents multireincidents “que en gairebé tots els casos, quan són arrestats per la policia i portats davant del jutge, queden en llibertat.” En pocs casos, segons assegura Vidal, entren a presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia