Societat

educació

salaris

Els salaris dels professors universitaris, com en els anys 80

L'Observatori del Sistema Universitari (OSU) va presentar ahir el l'informe El professorat universitari a Catalunya, del qual ja havia fet un avançament divendres passat, en el qual es constata la progressiva pèrdua en el nombre de docents i un augment de la precarietat. Si en les dades fetes públiques fa cinc dies es constatava la caiguda d'un 23% en el nombre de professors els últims cinc anys, ahir es va saber que les seves retribucions han anat a la baixa des de fa 25 anys i ara són en nivells dels anys vuitanta.

Concretament, en el conjunt de l'Estat els catedràtics d'universitat van cobrar el 2015, de mitjana, un 83% del que establia el sistema retributiu fixat l'any 1991 vigent encara. En els casos dels professor titulars d'universitat i els titulars d'escoles universitàries, els percentatges són del 81% i el 80% respectivament. A Catalunya, els percentatges dels anys 2013 i 2014 són encara més baixos: un 77,5% els catedràtics, un 73% els professors titulars i un 76% els d'escoles universitàries.

Les retallades han afectat la contractació de joves investigadors per la via de convocatòries estatals o autonòmiques, que ha caigut un 36% en els darrers anys, igual que el nombre de professorat lector, que el curs 2009/2010 va arribar a 720 efectius i el 2014/2015, a 417, una davallada d'un 42%. Tot plegat ha comportat una progressiva disminució de la presència de personal docent i investigador jove i el consegüent envelliment de la plantilla. El percentatge d'investigadors de menys de 40 anys s'ha reduït vuit punts: del 30% al 22%, mentre que el dels que en tenen cinquanta o més ha augmentat deu punts: del 36% al 46%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia