Societat

festes i tradicions

Els oficis perduts tornen al pessebre vivent de Sant Guim de la Plana

Inclou 37 quadres, 33 dels quals dedicats a oficis d'època, i recorre carrers, places i cases del petit nucli medieval

El pessebre vivent de Sant Guim de la Plana és una de les representacions de teatre popular més destacades del cicle de Nadal a Catalunya i una de les mostres més significatives del patrimoni immaterial de les comarques lleidatanes. Dóna vida a una bona part dels oficis que han desaparegut dels nostres pobles i vol mostrar com era la vida de pagès durant els segles passats. L'esforç d'aquest petit indret de la Segarra de 70 habitants ha bastit un pessebre que comença a la porta del castell (del segle XII) i recorre tots els carrers, places i cases del petit nucli medieval, immutable al pas del temps.

Els oficis d'altres èpoques –com ara forcaire, ceramista, boter, carreter, escloper, corder, cadiraire, espardenyer, baster, constructor d'escombres...– apareixen lligats a figures de carn i ossos, immòbils. El president del pessebre, Jaume Oliva, explica que hi ha 37 quadres, 33 dels quals dedicats a oficis de l'època medieval. Són escenes estàtiques en què l'important és “transmetre emocions, valors, identitat, història, fins i tot jugant amb les olors, la música i les mirades de les figures, que són les grans protagonistes”. L'any passat van visitar el pessebre més de 4.000 persones de la comarca i de tot Catalunya. Aquest any, fins i tot, tenen prevista la presència d'un grup turístic provinent de Rússia que ja ha fet la reserva. Per aquesta edició, i per primer cop, es poden adquirir les entrades per endavant a través de la pàgina de Associació Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya.

Segons Oliva, prop de 300 persones participen, d'una manera o altra, en una representació que, “més que un pessebre, és un museu vivent d'oficis i eines antics”. Les peces són originals i es poden veure i fins i tot tocar.

Més informació

Dies 18, 25, 26 de desembre i 7, 8, 14 i 15 de gener. Sessió única: 18.30 h

Preus: 8 € (a partir de 13 anys), 6 € (de 7 a 12 anys), 7 € (grups) i gratuït (de 0 a 6 anys)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia