Societat

Descens d'un 74% dels robatoris de coure al tren

Adif aposta per utilitzar un cablejat d'alumini de menys valor al mercat

El combat contra la plaga dels lladres de coure a les instal·lacions ferroviàries comença a donar fruits amb un espectacular descens d'un 74,6% entre els mesos de gener i octubre del 2016, en relació amb el mateix període del 2015. Per posar-hi remei, l'empresa Adif ha aplicat la màxima de matar el gos per eliminar la ràbia i ha començat a substituir el coure per un altre tipus de cablejat, d'alumini, que té unes prestacions similars però que no té valor al mercat i que, per tant, no és objecte del desig dels lladres.

En el marc d'aquesta estratègia, Adif Alta Velocitat va anunciar ahir que ha adjudicat un contracte per valor de quasi 1,5 milions d'euros a l'empresa Sociedad Española de Montajes per al subministrament i la instal·lació del nou cablejat a 750 V en un tram de la via entre les Borges Blanques i l'Espluga de Francolí. Es tracta de la línia d'alta velocitat que uneix Barcelona amb Madrid i que en els últims temps ha estat molt castigada pels robatoris de coure amb els consegüents problemes en el trànsit de trens. En total es posaran 90,3 quilòmetres de cablejat nou entre les dues vies, i es faran diversos treballs de subjecció, connexió i provatures abans de posar en funcionament la nova instal·lació.

Precedents

El tram entre Lleida i Barcelona de la línia d'alta velocitat és on més ha actuat Adif amb aquest programa de substitució del cable de coure pel d'alumini, que es va començar a aplicar l'any passat. Des d'aleshores, ara s'han posat 64 quilòmetres de cablejat nou en els trams entre Gelida i Barcelona, entre el Vendrell i la Pobla de Montornès i entre Montblanc i Alcover.

La retirada del cable de coure es va començar l'any passat i és la segona pota d'un pla dissenyat per lluitar contra la delinqüència i que té en el cos dels Mossos d'Esquadra l'altre baluard. La policia catalana ha reforçat la vigilància a les vies, i ho ha fet conjuntament amb els cossos de policia local. La vigilància s'ha completat amb la instal·lació de circuits tancats de televisió, detectors d'intrusió i patrullatge de seguretat privada.

En l'àmbit policial, el gener de l'any passat la policia va detenir una banda a la qual es van atribuir més de 150 robatoris de coure, alguna acció dels quals va provocar dies de caos circulatori a les línies de rodalia R2, R8 i R11.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sequera

La nova fase d’excepcionalitat dona més marge per omplir les piscines

barcelona
Societat

Mor Miquel Massana, fundador de l’empresa Centre Tèxtil Massana

SERVEIS

La Paeria atura la supressió de la recollida porta a porta a Pardinyes i Balàfia

LLEIDA
GIRONA

Puente preveu aviat la licitació del projecte d’enllaç del TAV i l’aeroport

GIRONA
estats units

TikTok demanda als EUA per una llei que amenaça de vetar el seu ús al país

barcelona
SOCIETAT

Les empreses agrícoles no seran a les Fires de Maig per la crisi de la pagesia

Vilafranca del Penedès
SOCIETAT

3.000 productes falsificats comissats en comerços de Salou

SALOU

Girona destina prop de 3 milions a polítiques públiques

GIRONA
SERVEIS

Les escales de la Glòria obertes ahir pateixen aturades

BARCELONA