Medi ambient

economia

Cada cop més bio, l’agricultura ecològica suposa el 9,3% de la superfície conreada

Segons l’informe de producció ecològica d’Acció climàtica el nombre d’hectàrees han crescut un 4%, i els operadors un 6% el 2023

El 41% dels productes bio es venen a Catalunya, el 26% a Espanya i el 33% a Europa i països estrangers

La producció agrària ecològica a Catalunya el 2023 segueix a l’alça. Segons dades de l’informe sobre la producció ecològica d’Acció Climàtica, ha batut nous rècords pel que fa a les hectàrees dedicades a aquest tipus de conreu, que ha arribat a les 283.891 a tot Catalunya, és un 4% més que l’any 2022. També segueix augmentant el número d’operadors, en total 5.333, que consten inscrits al CCPAE, un creixement del 6%. A la darrera dècada, aquest nombre ha crescut un 115,91%.

Radiografia

El 2023 consten 283.000 hectàrees dedicades a la producció ecològica, i dues de cada tres, en concret 177.034 ha, corresponen a prats i pastures permanents. Les terres de conreu ocupen 76.569 ha, i les 30.288 ha restants són zona boscosa. La superfície agrícola útil, que no comptabilitza la boscosa, creix un 4,6% el 2023 fins a situar-se a les 253.604 hectàrees. Això representa un 22,5% del total. “Aquesta xifra ens apropa a la fita del 25% del 2030 que preveu Europa”, ha assenyalat la directora d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, a la presentació de l’informe en una finca de Penelles de l’empresa de Bellpuig Pomona Fruits. L’agricultura ecològica representa el 9,3% del total de la superfície conreada a Catalunya. Sobre els cultius, destaca el de la vinya, que ha crescut un 11,2% i ja compta amb 32.353 hectàrees, i que representa el 51.2% dels ceps del país. El sector dels cítrics també ha tingut un augment important d’un 23% fins arribar a les 352 ha.

Pel que fa a la ramaderia ecològica, l’any 2023 ha tancat amb 1.135 explotacions ramaderes inscrites al Consell Català de la Producció Agrària (CCPAE), el que es tradueix amb un augment del 3,56%, respecte l’any anterior. La darrera dècada, el sector ramader ecològic s’ha incrementat en un 70,16%. El subsector ramader majoritari és el vaquí de carn, que el 2023 ha crescut un 5,23%.

En l’àmbit de l’agroindústria ecològica transformadora i comercialitzadora, el darrer exercici ha finalitzat amb un total de 2.886 activitats agroalimentàries ecològiques registrades al Consell, amb un creixement del 3,43%. La darrera dècada, aquesta indústria agroalimentària ha crescut un 222,75%.

Prop de 1.300 MEUR de facturació

Pel que fa a la facturació, El creixement l’any 2022, la darrera dada disponible, va ser d’un 8,74% i va arribar a la xifra rècord de 1.294 milions d’euros. La darrera dècada, el volum de facturacions bio s’ha multiplicat per set. En relació amb el destí de les vendes dels productes elaborats en ecològic, el 41% es queda a Catalunya i un 26% es distribueix a la resta d’Espanya. Un 17% té com a destí els altres països de la Unió Europea, el mercat comunitari. Per últim, el 16% estant s’exporta a tercers països, que, tot i no ser el destí majoritari, l’exportació el 2023 hi ha crescut un 67,59%. El país al qual Catalunya exporta més aliments ecològics són els Estats Units, majoritàriament vins, caves i olis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.