Societat

El comerç ja no pot regalar cap bossa de plàstic

Entra en vigor la norma que vol combatre la producció de residus

Cada ciutadà gasta 156 bosses l'any

Són tan pràctiques com contaminants i des de divendres han deixat de ser gratuïtes. Són les bosses de plàstic i qualsevol comerç que n'ofereixi als seus clients per transportar els productes està obligat a cobrar-les, com ja ho estan fent des de fa uns anys molts establiments d'alimentació. Les úniques bosses que queden exemptes del pagament són les que la legislació anomena bosses de secció i són aquelles que es fan servir per embossar fruita, verdura, embotits, carn, peix o altres productes de venda al detall.

A grans trets, la normativa que va entrar en vigor a finals de la setmana passada prohibeix regalar qualsevol bossa de plàstic que tinguin nanses, incloses també les biodegradables. Només queden exemptes aquelles bosses anomenades compostables i que compleixen els requisits d'una estricta normativa europea.

El preu per les bosses, el posa lliurement el comerciant, que a partir d'ara les haurà d'oferir com un producte més del seu establiment. El control del compliment de la norma serà competència dels inspectors, que tenen potestat per sancionar els establiments que no la respectin.

La mesura de fer pagar per les bosses culmina un llarg procés de negociació i acords entre l'administració i les organitzacions de comerciants, un procés també de conscienciació de botiguers i consumidors, que es remunta al 2009, quan es va posar en marxa el Pacte per la Bossa amb l'objectiu de reduir al 50% el consum d'aquest producte. L'any 2015 es va acordar que el 2016 es faria obligatori el pagament, circumstància que encara ha trigat un any a fer-se efectiva, i també el 2016 es va signar una pròrroga del Pacte per la Bossa amb la idea d'arribar al 2020 amb una reducció del 90% d'ús de les bosses de nanses.

Del primer pacte en va néixer la generalització de la bossa reutilitzable i la introducció de les bosses de pagament a la pràctica totalitat de cadenes de supermercats. L'exemple, però, no ha arribat al petit comerç d'alimentació, ni als mercats de carrer, ni al comerç de moda, ni electrònica, ni de productes culturals, ni a tants altres que ara ja sí que hauran de cobrar per les bosses. Les xifres que es pretenen combatre són les de l'any 2007, quan a Catalunya es van consumir 45 milions de bosses cada mes amb una mitjana de 327 bosses per persona i any, gairebé una per dia. L'any 2012 el consum ja s'havia reduït més del 50%, amb 156 unitats per persona i any, superant els objectius que es va posar el Pacte per la Bossa.

Com a residus, un dels problemes derivats de les bosses és el seu poc pes, que les escampa, i poden arribar a ser consumides per animals i també arribar al mar. Es calcula que al fons del Mediterrani hi ha uns 250.000 milions de petites peces de plàstic i 500 tones addicionals de residus de plàstic flotant per la superfície.

LA XIFRA

90
per cent
és la reducció del consum de bosses de plàstic a què es pretén arribar el 2020 amb el Pacte per la Bossa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia