Societat

Ocupació

L'atur juvenil a l'Estat espanyol és “un fenomen estructural”

La taxa d'ocupació dels joves amb estudis bàsics no arriba al 60%, però entre els que tenen estudis superiors és del 90%

Els que tenen dèficit de formació no participen en el mercat de treball

L'atur entre els joves amb baixa qualificació és “un fenomen estructural” perquè la taxa d'ocupació dels que tenen estudis bàsics no arriba al 60%, mentre que els que tenen estudis superiors arriba al 90%. Així ho reflecteix un estudi de l'Observatori Social de La Caixa presentat recentment. L'informe, elaborat per la professora d'economia aplicada de la Universitat d'Oviedo, Begoña Cueto, es completa amb un estudi sobre la “discreta” acollida del programa de garantia juvenil promogut pel Consell Europeu en el sentit que, a l'Estat espanyol, només un 38% dels inscrits ha trobat ocupació o formació després de sis mesos d'estar registrats.

Una de les conclusions principals de l'estudi és la relació entre baixa formació i desocupació dels joves, “un cercle viciós difícil de trencar”.

L'estudi constata que l'Estat espanyol és el país de la Unió Europea (UE) en què s'ha produït una reducció més sensible de l'ocupació en aquest col·lectiu, concretament de 22 punts entre el 2007 (quan la taxa d'ocupació arribava al 55,7%) i el 2015 (33,7%). No obstant això, els factors estudiats, d'acord amb les microdades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), detallen que l'efecte de la destrucció d'ocupació és molt diferent segons el nivell d'estudis, ja que els joves amb dèficit de formació tenen un problema tant de desocupació com d'inactivitat, és a dir, que no participen en el mercat de treball.

Begoña Cueto considera que “la desocupació juvenil s'ha tractat erròniament com un fenomen homogeni” quan, segons el seu estudi, “la situació de partida de cada jove quant al nivell d'estudis influeix directament en el seu èxit laboral i, en conseqüència, en el futur, en la seva probabilitat de risc de pobresa i exclusió social”.

La formació, primordial

La part de l'estudi dedicat a la garantia juvenil, elaborat per la professora de sociologia de la Universitat de Valladolid Almudena Moreno insisteix en la idea que com menys edat i menys formació, més elevada és la taxa de desocupació, “cosa que s'ha accentuat amb la crisi”.

Segons l'estudi, durant la recessió, la taxa d'ocupació dels menors de 30 anys es va reduir entre 25 i 30 punts en l'àmbit de població que disposa d'estudis primaris; en 20 punts entre els que havien cursat l'ESO, i en 10 punts entre els que tenien estudis superiors.

L'informe pretén també desmuntar el mite dels anomenats ni-nis, que categoritza negativament els joves que ni estudien ni treballen, ja que el percentatge d'estudiants és semblant al d'ocupats (36,7% i 37%, respectivament).

Acceptació reduïda

Moreno també analitza el motiu per què les polítiques d'ocupació (formació, assessorament en la recerca d'ocupació o incentius a la contractació) no estiguin funcionant per combatre l'atur juvenil i conclou que els joves amb menys formació són els que menys es registren com a demandants d'ocupació, mentre que els que més acudeixen a les oficines d'ocupació són els qui han cursat l'ESO. Aquests també són els més beneficiats per l'aplicació de la garantia juvenil, una recomanació adoptada pel Consell Europeu perquè els menors de 25 anys tinguin una oferta d'ocupació i formació els quatre mesos posteriors a la finalització dels estudis o a l'entrada en situació de desocupació. A l'Estat, aquesta iniciativa s'aplica des del 2014, però l'acollida ha estat molt limitada.

Vulnerabilitat

L'estudi assenyala com una preocupació important que la desocupació juvenil es pot atribuir a l'Estat espanyol a un model productiu disfuncional, una circumstància que sobrepassa els joves sense formació i afecta també els adults joves sense qualificació. Sovint es parla de la desocupació dels joves que abandonen el sistema educatiu sense formació i competències bàsiques, però no és tan habitual referir-se al grup de joves adults amb menys formació. Això té implicacions socials rellevants, segons l'informe, ja que adverteix de les dificultats que aquests joves de més de 25 anys tindran per ser ocupats si no s'inverteix en la seva formació. I cal afegir que es tracta de joves en edat de formar parella i família, que esdevindran vulnerables econòmicament, amb repercussió en la fecunditat i en una possible pobresa familiar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia