Educació

formació professional

Creix la demanda laboral d'estudiants d'FP dual

Ensenyament rep més sol·licituds d'empreses de les que pot oferir

S'ha detectat un dèficit de professionals en els serveis i la nova oferta de cicles formatius s'encamina al turisme i la restauració

Els ensenyaments de formació professional (FP) en la modalitat dual –la que combina part de l'aprenentatge a les empreses amb pràctiques remunerades– s'ha convertit per als joves en una entrada real al mercat laboral i amb una demanda creixent. El director dels serveis territorials d'Ensenyament a Girona, Josep Polanco, va destacar que l'experiència, que va començar de manera pionera el curs 2012/13, s'està consolidant, ja que reben més sol·licituds de les que poden cobrir: “Les empreses ens demanen molts més estudiants dels que som capaços de generar.” El pròxim curs s'oferiran 1.080 places de formació professional (FP) dual, fet que representa pràcticament el 10% de les places disponibles. L'objectiu de futur és afegir cada cop més places.

Polanco va recordar que, mentre són a l'empresa, els estudiants disposen de contracte laboral i tenen les mateixes obligacions i drets que la resta de treballadors.

En la modalitat d'FP dual, l'alumne realitza un mínim del 33% de les hores del cicle –aproximadament 950 hores– en un entorn laboral. L'empresa, a través d'un conveni de col·laboració, accepta alumnes mitjançant contracte laboral o beca de formació. Del centre únic que oferia FP dual el curs 2012/13, s'ha passat als trenta centres que n'oferiran el curs 2017/18.

Polanco hi va afegir que s'ha detectat un dèficit de professionals en el sector serveis a la demarcació i, en aquest sentit, la nova oferta en cicles formatius s'encamina a suplir-ho. Pel curs 2017/18 hi haurà cinc nous cicles formatius de grau mitjà i grau superior en àrees com la pastisseria i confiteria (IES Olivar Gran, de Figueres, i IES Ramon Coll i Rodés, de Lloret de Mar), també de cuina i gastronomia (INS Pere Borrell, de Puigcerdà) i un perfil professional enfocat a l'animació turística (IES Olivar Gran). Una altra novetat és el cicle formatiu de grau mitjà en jardineria i floristeria a l'INS Salvador Espriu, de Salt.

Polanco va posar èmfasi en el fet que els nous estudis es creen en funció dels contactes que mantenen amb empreses i gremis, que els orienten en les especialitats on falten determinats perfils professionals per adaptar-se a les necessitats dels mercats laborals. Així, va destacar que el cicle formatiu de grau superior de desenvolupament d'aplicacions multiplataforma que s'ofereix a l'institut Rafael Campalans, d'Anglès, s'ha orientat cap als videojocs i l'oci digital.

Els serveis territorials d'Ensenyament van presentar l'oferta dels estudis postobligatoris a la demarcació pel curs vinent. En total s'oferiran 22.990 places, de les quals 9.030 seran de batxillerat, 8.220 de cicles formatius de grau mitjà i 5.520 de graus superiors. Altres novetats del pròxim curs són l'augment del nombre d'instituts que ofereixen la doble titulació de batxillerat i diplomat de baccalauréat, el batxillerat català-francès (batxibac). Als onze que ho feien aquest curs, se n'hi afegeixen dos: l'institut de la Jonquera i l'institut Sa Palomera, de Blanes. La demarcació lidera l'oferta de doble batxillerat en el conjunt de Catalunya.

LA XIFRA

22.990
places
són les que s'oferiran en els estudis postobligatoris a les comarques gironines pel curs 2017/18

LES FRASES

La formació dual s'està consolidant i volem avançar en aquesta línia i sumar més places
Josep Polanco
director dels serveis d'ensenyament a girona
Els estudiants s'han adonat que l'FP és una bona aposta per continuar formant-se i garanteix una entrada al mercat laboral


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia