Infraestructures i serveis

Palol es veu obligat a agafar aigua de l’estany de Banyoles

Els pous d’aquest municipi solen estar contaminats de nitrats i no troben nous aqüífers en bones condicions

Després de no tenir èxit en la localització de noves captacions per a la seva xarxa d’aigua potable –degut al fet que la que trobaven estava contaminada, sobretot de nitrats–, l’Ajuntament de Palol de Revardit pensa a connectar-se a la xarxa d’Aigües de Banyoles, que es nodreix de l’estany. El consistori ja està treballant en l’estudi del traçat de les canonades i es preveu que tot plegat estigui enllestit dins d’aquest mandat, segons anuncia l’alcalde, Jordi Xargay, per al qual el projecte és del tot prioritari. La connexió a la xarxa d’Aigües de Banyoles (l’empresa concessionària de la captació i distribució de l’aigua de l’estany, que és un bé comunal de Banyoles) es farà al terme de Camós, municipi que també es nodreix d’aquesta aigua, igual que Cornellà del Terri i la capital de la comarca. La intenció de l’Ajuntament no és recórrer sistemàticament a la connexió amb el llac, sinó combinar-la amb l’aigua dels seus pous actuals, en unes proporcions que variaran segons les necessitats. No se sap què costarà aquesta infraestructura, però es preveu que suposarà una inversió important. “Haurem de buscar finançament, per exemple, a l’Agència Catalana de l’Aigua”, explica Xargay.

Dos intents

La contaminació del subsòl ha provocat que, des de fa uns quants anys, a Palol hi hagi problemes d’abastament. Això passa sobretot als estius, perquè quan baixa el nivell dels pous, la concentració de nitrats augmenta. Per tal de solucionar-ho, el 2017 es van buscar llocs on perforar nous pous amb aigua no contaminada. Primer es va estudiar un punt a prop del nucli de Palol i posteriorment, al poble de Riudellots de la Creu, però no hi havia aigua de prou qualitat.

LA FRASE

Solucionar-ho és una prioritat i ha de quedar enllestit en aquest mandat
Jordi Xargay
ALCALDE DE PALOL DE REVARDIT

Un problema de tota la comarca

Tots els municipis del Pla de l’Estany registren uns nivells alts de nitrats en les seves aigües, generats sobretot per purins. Tres (Banyoles, Camós i Porqueres) són dels municipis afectats directament per la moratòria decretada per la Generalitat que prohibeix la construcció de noves granges i l’ampliació de les ja existents en els pròxims dos anys. A la resta de la comarca –incloent-hi Palol– només es podran fer granges noves o ampliacions si el promotor ho justifica i es compromet a portar les dejeccions a zones considerades no vulnerables en matèria de purins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES