Educació

EDUCACIÓ

Mig miler més de professors per afrontar el nou curs

Un 8% de les 517 noves places de docent seran per atendre els centres d’alta complexitat

Vint-i set escoles i instituts de les comarques gironines funcionaran exclusivament amb mòduls prefabricats

El curs nou curs escolar que es posarà en marxa el dia 12 de setembre tindrà un nombre molt similar d’alumnes respecte de l’anterior –120.598 de les diferents etapes educatives– i una plantilla de 8.878,5 mestres i professors, que representen 517 dotacions per personal docent més (un increment d’un 6%) respecte del curs passat. Aquest increment del personal docent, fruit del pacte a què van arribar les organitzacions sindicals i el Departament d’Ensenyament a principis d’any, va ser una de les novetats que va destacar ahir el director dels serveis territorials d’Ensenyament a Girona, Josep Polanco, en la presentació de les dades relatives al curs 2017/18. Polanco va destacar que una part d’aquest augment de la plantilla de professors és per respondre a l’escola inclusiva i reforçar el personal dels centres d’alta complexitat. Concretament, les 517 noves places docents es distribuiran de la següent manera: 53% per compensar la reducció d’una hora lectiva; 11% per a la millora de l’escolarització; 10% per atendre l’increment d’alumnes (que en el nou curs se centra en l’ensenyament postobligatori); un 8% per als centres d’alta complexitat; un 7% per hores de reducció per als càrrecs dels instituts; 4% per a l’escola inclusiva; 4% per hores lectives a batxillerat, i un 3% per a escoles amb sisena hora.

En relació amb el professorat, el director dels serveis territorials d’Ensenyament va ressaltar també com una altra de les novetats que les substitucions es van començar a cobrir a partir d’ahir “–el dia 8 de setembre tothom estarà en el seu lloc de treball”, va assegurar Polanco– i que les incidències de més de set dies es cobriran des del primer dia. Aquestes qüestions havien estat els darrers anys motiu de queixa dels sindicats.

L’ús de mòduls

El curs 2017/18 es posaran en marxa segones seus en tres instituts de la demarcació de Girona. Es tracta dels instituts Vescomtat de Cabrera d’Hostalric (la segona seu estarà a Breda), l’institut Martí Carreras de Palafrugell (amb una segona seu a l’escola Barceló i Matas, on s’hi han fet obres d’adequació) i l’institut Ermessenda de Girona (amb una segona seu a la Can Prunell amb mòduls prefabricats).

Quant al nombre de barracons, per fer front al nou curs se n’han suprimit catorze, però se n’han instal·lat sis. De manera que n’hi haurà un total de 306 (set menys que el curs passat). I hi ha 27 centres educatius (un menys que el curs passat) que funcionaran íntegrament amb barracons. En aquests centres, hi estaran escolaritzats 5.975 alumnes. Amb relació a la presència de mòduls arreu del territori, que situen les comarques gironines al capdavant de Catalunya, Polanco va valorar positivament que el seu nombre s’hagi reduït respecte de l’anterior, ja que, segons va argumentar, l’objectiu és que aquest vagi a la baixa progressivament “d’acord amb el mandat parlamentari”.

Amb relació a les elevades temperatures que es van assolir al juny en instal·lacions prefabricades, Polanco va explicar que, en dos casos, a l’institut Salvador Sunyer de Salt i a l’escola Fanals de Castell-Platja d’Aro, ja s’han col·locat aparells d’aire condicionat i que queden pendents de resoldre les escoles 9de4t de Quart i Les Arrels de Salt.

L’únic edifici de nova construcció que es posarà en marxa amb el nou curs escolar serà l’escola Montserrat Vayreda de Roses. És una escola de nova construcció, de dues línies d’escolarització que feia anys que funcionava amb barracons. La inversió feta en aquesta obra ha estat de 5,1 milions (preu de licitació). També s’han fet obres de reforma i ampliació a l’institut Montsoriu d’Arbúcies per valor de 5,9 milions d’euros. Polanco va indicar ahir que aquestes obres han representat una “transformació” total del centre, no només per tal d’atendre els alumnes de secundària i batxillerat, sinó també per encabir els tallers de cicles formatius. “Res no ha d’impedir que començar les classes el dia 12 en aquests dos centres”, va manifestar.

LES FRASES

Els professors són una peça clau del sistema. I tenir-ne més es traduirà en més qualitat educativa i un millor servei
Aquest any s’ha reduït el nombre de mòduls i l’objectiu és fer-ho de manera més progressiva
Josep Polanco
director d’ensenyament
El nombre d’alumnes s’ha reduït un 3% en infantil, i en cicles formatius de grau mitjà s’ha incrementat un 9%

L’Ermessenda ja té avantprojecte

Ensenyament ja disposa de l’avantprojecte de l’institut Ermessenda – que es construirà a l’antiga fàbrica Simon, al carrer Barcelona– i l’ha donat a conèixer a la direcció del centre, segons va explicar ahir Polanco. Segons hi va afegir, aquest centre tindrà quatre línies d’escolarització d’ensenyament secundari obligatori (ESO) i tres de batxillerat, a més d’oferta de formació professional. A més, segons va anunciar ahir Polanco, en aquest mateix edifici s’hi situarà el centre de formació d’adults (CFA) que en aquests moments es troba al carrer de la Creu. En aquest sentit, Polanco va raonar que l’actual seu del CFA està ocupada en règim de lloguer, i, per tant, el seu trasllat representarà un estalvi. La intenció és que les obres de reforma de l’antiga Simon estiguin acabades per iniciar el curs 2019/20. Amb aquest edifici, es vol posar fi a l’existència de les dues seus i donar resposta a l’augment del nombre d’escolars de secundària a la ciutat de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia