Educació

ensenyament

Avui arrenca el nou curs amb 517 docents més

Més de 400 centres obriran les portes per atendre els 120.600 alumnes matriculats fins a l’1 de setembre, un nombre igual que el del curs passat

Més de 6.000 estudiaran en mòduls

El nou curs 2017/18 comença avui per a 120.598 alumnes de les comarques gironines, 71.948 dels quals són d’educació infantil i primària i 48.650 d’educació secundària (estudis obligatoris i postobligatoris). Tot i que el nombre total d’escolars matriculats és molt similar al del curs passat (el setembre de l’any passat n’hi havia 120.583), s’ha registrat un descens de prop d’un 3% de nens d’educació infantil (dels 22.689 del curs passat s’ha passat als 22.019) a causa del descens de la natalitat. El nombre d’escolars de primària s’ha mantingut en prop de 50.000, igual que el curs passat. En l’etapa de l’educació secundària obligatòria (ESO), el nombre d’alumnes es manté també estable (en 31.000) i els increments s’aprecien en el batxillerat (amb 7.851, un 2% més que el curs passat), en els cicles formatius de grau mitjà (amb 3.520, un 2% més) i en els cicles formatius de grau superior, en què els 5.832 inscrits representen un 9% d’augment, el més important de l’oferta educativa.

Així doncs, la novetat principal d’aquest curs és l’increment de la plantilla de professors de la demarcació de Girona amb 517 persones, passant dels 8.361,5 del curs passat als 8.878,5 d’aquest curs (un 6% més). És l’augment de professorat més important que s’ha produït des que es van començar les retallades arran de la crisi. Un 8% d’aquestes noves places, és a dir, 41 docents, són per atendre als centres d’alta complexitat. També cal destacar el compromís d’Ensenyament de cobrir des del primer dia totes les incidències de durada superior a set dies. Pel que fa a centres, cal destacar la posada en marxa de tres noves seus d’instituts: de l’Ermessenda de Girona (a la zona de Can Prunell), de l’institut Frederic Martí Carreras de Palafrugell (a l’escola Barceló i Matas) i de l’institut Vescomtat de Cabrera d’Hostalric (a Breda). Hi haurà 456 centres en funcionament. La previsió d’Ensenyament és que tots els centres obrin avui les portes amb normalitat.

LA XIFRA

2,95
per cent
de descens ha registrat el nombre d’escolars d’infantil respecte al curs passat pel descens de la natalitat.

Tres-cents mòduls prefabricats

Tot i que, respecte al curs passat, Ensenyament ha suprimit catorze mòduls prefabricats, n’ha instal·lat sis per diferents motius. De manera que el balanç final per a aquest curs és de 306 barracons instal·lats arreu de la geografia gironina. Hi ha 27 centres que funcionaran exclusivament amb mòduls (un menys que el curs passat), en els quals estaran escolaritzats 5.975 alumnes. Sumant a aquests els alumnes que només estan escolaritzats en part en aquest tipus d’instal·lacions, es calcula que la quantitat d’estudiants que els fan servir supera fàcilment la xifra dels 6.000. De fet, l’únic centre que estrena edifici aquest setembre és l’escola Montserrat Vayreda de Roses, després de deu anys d’estar operatiu amb mòduls i de moltes reivindicacions de la comunitat educativa respectiva per canviar aquesta situació. La segona seu de l’institut Ermessenda, per posar només un exemple, arrenca també amb barracons, que s’han col·locat a Can Prunell. L’objectiu d’Ensenyament és anar eliminant la seva presència progressivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia