Educació

ensenyament

Alarma per l’alt índex d’abandonament escolar

Un estudi de la Fundació Jaume Bofill denuncia que les pràctiques dels centres de secundària promouen que es deixin els estudis

Proposen combatre la segregació i fomentar l’orientació

Catalunya ha fet grans avenços els últims anys en la lluita contra l’abandonament escolar prematur (el que es produeix en l’educació secundària postobligatòria), però és encara lluny de la mitjana de la Unió Europea (UE). Així ho acredita l’estudi de la Fundació Jaume Bofill L’escola no és per a tu: el rol dels centres educatius en l’abandonament escolar, dirigit per la doctora en sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Aina Tarabini, que recorda que el percentatge d’abandonament escolar prematur a Catalunya s’ha reduït del 32,9% del 2008 fins al 18,9% del 2015, deu punts per sobre del 10,9% de la mitjana europea el 2015.

L’estudi atribueix part de la reducció de l’abandonament al fet que, amb la crisi, molts joves que abans optaven per deixar l’institut per posar-se a treballar, ara continuen els estudis. Amb tot, el fenomen és preocupant i la investigadora avisa que “l’abandonament escolar prematur és el repte més alarmant i urgent del sistema educatiu català”. Catalunya és el tercer país de la zona euro amb un percentatge d’abandonament més elevat, només per sota de l’Estat espanyol i Malta.

L’informe responsabilitza de bona part del problema el “disseny i les pràctiques del sistema educatiu” i en cita els quatre punts clau: la concentració d’alumnat desafavorit en determinats centres; els plans d’atenció a la diversitat, que sovint consisteixen a agrupar els alumnes per nivell o bé a adaptar a la baixa els continguts per a determinats estudiants; les baixes expectatives dels docents cap a alguns alumnes, que aquests interioritzen, i el mateix disseny compartimentat i uniforme de l’ensenyament secundari.

Per combatre-ho, la recerca de Tarabini proposa dotar de més competències els municipis en la planificació educativa, posar en marxa un pla de xoc contra la segregació escolar, un altre contra el fracàs escolar i apostar per l’orientació escolar.

LA XIFRA

32,9
per cent
era el percentatge d’abandonament escolar a Catalunya el 2008. El 2015 va baixar fins al 18,9%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia