Educació

Tribunals

Obliguen el govern a pagar la seva part de les guarderies

Una sentència del TSJC dicta que la Generalitat ha de compensar Cornellà i l’Hospitalet per haver suprimit la contribució a les escoles bressol

Ensenyament anuncia que presentarà un recurs

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a dos dels 36 ajuntaments catalans que van denunciar la Generalitat per haver retallat, primer, i eliminat, després la seva aportació al finançament de les escoles bressol públiques. El jutge ha estimat favorablement les reclamacions de Cornellà de Llobregat, per un import total de 2,3 milions, i de L’Hospitalet de Llobregat, per més d’un milió d’euros. 

Les dues sentències reconeixen “el dret a percebre 1.300 euros anuals per alumne” corresponents als cursos 2012-2013, 2013-2014 i 2014-2015, així com interessos pel retard en el pagament d’una quantia del 2011 en el cas de Cornellà. 

L’any 2011, sota el govern d’Artur Mas, i amb Irene Rigau com a consellera d’Ensenyament, l’executiu va reduir l’aportació de 1.800 euros l’any per alumne de 0 a 3 anys a què s’havia compromès a 1.300 euros. El 2015, aquesta aportació es va eliminar del tot i Ensenyament va destinar aquesta partida a la nòmina dels mestres de les escoles concertades i a altres partides. Arran d’aquest fet, les diputacions van passar a fer-se càrrec de part de l’aportació del govern.

Sis municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, governats pels socialistes, van interposar una denúncia contra la Generalitat: Cornellà, l’Hospitalet, Esplugues de Llobregat, Sabadell, Sant Joan Despí i Terrassa. Paral·lelament, una trentena més de localitats d’arreu del país van fer una demanda conjunta a través del Fòrum d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Educació a Catalunya. Entre aquests hi ha Tarragona, Lleida, Santa Coloma de Gramenet, Granollers, el Prat de Llobregat, Riudarenes i Sant Boi de Llobregat. L’Ajuntament de Barcelona no descarta sumar-se a les demandes.

Els ajuntaments de Cornellà i de l’Hospitalet no descarten, a més, demanar a la Generalitat compensacions pels imports no percebuts a partir del 2015 en considerar que la sentència determina que el govern està obligat a fer l’aportació compromesa per als infants de 0 a 3 anys.

El Departament d’Ensenyament presentarà un recurs de cassació, la qual cosa farà que l’eventual pagament no es faci efectiu fins que s’hagi resolt el recurs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.