Salut

sanitat

S’inicia a l’Alt Empordà una unitat per detectar l’autisme

El servei ha de permetre diagnosticar de manera precoç els casos i fer-ne un seguiment de manera integral

És la tercera unitat funcional del trastorn de l’espectre autista a la demarcació

L’Alt Empordà disposa des d’aquest 2018 d’una nova unitat funcional del trastorn de l’espectre autista (TEA), amb l’objectiu de detectar de manera precoç els casos d’autisme de la comarca i fer-ne un seguiment integral. En el servei intervenen professionals dels departaments d’Ensenyament, de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies.

El trastorn de l’espectre autista es caracteritza perquè l’infant, en el seu desenvolupament segueix pautes diferents a les habituals en la comunicació social, i també per la presència d’un repertori generalment restringit d’activitats i interessos. Normalment els primers indicis del TEA arriben de l’entorn escolar i/o familiar, dels professionals del centre d’atenció primària o dels serveis socials. A partir d’aquesta primera constatació, des dels centres de detecció i atenció precoç (Cdiap) i des dels centres de salut mental infantil i juvenil (Csmij) es fa el diagnòstic amb el suport del neuropediatre i de l’equip assistencial psicopedagògic.

En el cas que es confirmi el diagnòstic de TEA, intervé la unitat funcional que avalua les necessitats de l’infant d’una manera integral i elabora un pla d’atenció integral que inclou les actuacions en l’àmbit sanitari, educatiu, social, laboral i residencial.

Tercera unitat gironina

Aquesta és la tercera unitat funcional dedicada al TEA que es posa en marxa a la demarcació de Girona. La primera va començar el seu recorregut l’any 2013 a la comarca del Gironès, en el marc del pla d’atenció integral de les persones amb TEA, impulsat per la Generalitat de Catalunya, que preveia crear unitats funcionals arreu del territori a mode de prova pilot. A partir d’aquesta experiència, l’any passat es va posar en marxa la segona unitat a la comarca del Baix Empordà.

Des que es va posar en funcionament la primera Unitat Funcional a la demarcació s’han valorat un total de 185 casos nous d’autisme, la majoria d’entre 2 i 7 anys. En un 62% dels casos valorats s’ha obtingut el primer diagnòstic de certesa en menys de 60 dies des de la primera visita. D’aquests, hi ha 144 infants del Gironès (61 dels quals l’any 2017) i 41 del Baix Empordà (també l’any 2017, quan es va posar en marxa).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia