municipal
el projecte del bulli
Ferran Adrià, encara pendent d’una llicència a cala Montjoi
L’Ajuntament de Roses està tramitant la nova llicència per als espais exteriors després de l’última modificació del projecte
Els treballs segueixen el seu curs a la part interior de l’antic restaurant El Bulli
“Estem pendents d’una última llicència d’obra que s’està tramitant a l’Ajuntament de Roses, per poder començar l’adequació dels exteriors de cala Montjoi”, diu Ferran Adrià. Consultat sobre l’avançament dels treballs de reconversió de l’antic millor restaurant del món a Roses, Adrià confia que aquesta última tramitació pugui ser resolta en qüestió de dies o d’alguna setmana com a màxim, per poder començar a dedicar-se als espais exteriors, l’última fase pendent de començar.
Mentrestant, però, les obres continuen dins l’edifici de l’antic millor restaurant del món, on els treballs ja estan avalats per un altre permís d’obres. Des de l’Ajuntament, l’alcaldessa, Montse Mindan, confirma que la nova llicència constructiva per als espais exteriors s’està tramitant; subratlla, però, que cada vegada que s’incorpora algun canvi en el projecte es torna a necessitar el vistiplau de totes les administracions que hi intervenen (l’ACA, la direcció del Parc Natural del Cap de Creus, Urbanisme, etc.), motiu pel qual la tramitació s’allarga.
Amb tot, l’alcaldessa també confia que aquest últim tràmit es desencalli en qüestió de setmanes i subratlla que paral·lelament això no significa que les obres interiors s’hagin hagut d’aturar. La primavera del 2017 l’Ajuntament de Roses va parar el permís d’obres exteriors perquè els treballs no s’ajustaven a les condicions fixades en el projecte aprovat inicialment. Un cop reformulat el projecte i amb els canvis avalats per Urbanisme, es va reiniciar la tramitació.
L’última modificació que s’està tramitant no afecta el projecte global i totes les parts implicades sembla que ja hi estan d’acord, però això no estalvia que cada administració hagi de tornar a donar formalment l’aval al text refós.
Moltes modificacions
En una entrevista publicada en aquest diari el gener del 2018, Ferran Adrià avançava que El Bulli 1846 –el nou complex que substituirà l’antic millor restaurant del món– ocuparà uns 5.000 metres quadrats (més que el Macba o el Museu Dalí de Figueres), i que serà “un lloc únic pensat com a centre d’oci sobre un entorn de la gastronomia en evolució”.
El xef també admetia que el projecte conceptual del complex que substituirà l’antic restaurant ha anat evolucionant, fins al punt que el que s’està concretant ara és el quart projecte; això ha estat provocat en part perquè la primera proposta no es va poder fer, tenint en compte la ubicació d’aquest espai dins el perímetre del Parc Natural del Cap de Creus, i va obligar a redefinir un projecte més sostenible. Però també “en part per culpa nostra”, hi afegia Adrià referint-se als promotors del projecte.
Decalatge de 4 anys
Sense cap dels entrebancs i canvis que s’han anat succeint, el projecte hauria d’haver estat fet l’abril del 2014; el decalatge amb aquella primera previsió avui ja és de quatre anys i es podria ampliar: independentment del desenllaç d’aquesta última llicència pendent, encara queda bona part de l’obra per fer a la part interior i tot indica que difícilment l’obertura del nou complex a cala Montjoi es podrà concretar d’aquí a final del 2018. Cal tenir en compte, a més, que els treballs solen aturar-se durant els mesos d’estiu a causa de la freqüentació turística, que difícilment és compatible amb obres i trànsit de camions en aquest sector de Roses i del Parc Natural del Cap de Creus.
La part positiva del retard que s’ha anat acumulant al llarg dels anys, afegia Adrià en aquesta entrevista, és que l’equip s’ha pogut dedicar a fer recerca, “treballant amb els millors experts del món”, en la resta de projectes que el xef té entre mans, El BulliLab i la Bullipèdia.
El que sí que va quedar clar des de bon principi és que a cala Montjoi no hi tornarà a haver un restaurant en el sentit tradicional, com el que hi va haver abans: El Bulli 1846 combinarà un centre on s’investigarà com es desenvolupa un procés creatiu, a partir de l’exemple de l’alta gastronomia i exportable a altres sectors d’activitats, amb una part museística i de divulgació de cara al públic d’aquest procés creatiu i del que va significar El Bulli per al món de la gastronomia.
LA DATA
LA FRASE
LA XIFRA
Els espais exteriors, peça clau del projecte
Els espais exteriors de la finca de l’antic restaurant El Bulli són una peça clau del projecte de Ferran Adrià perquè constituiran la part visitable del complex: és la part que inicialment es preveia interior, en edificacions subterrànies i integrades en forma de feixes. Aquella primera opció es va descartar per l’oposició que va provocar entre els ecologistes, tenint en compte el volum de metres quadrats que es pretenien edificar. La redefinició del projecte situa ara la part visitable a l’aire lliure, a la part dels jardins de l’antic restaurant, amb instal·lacions efímeres, sense sostre, però que hauran de resistir la tramuntana.
“No serà un museu d’El Bulli”, ha advertit Adrià en més d’una ocasió. La part expositiva que es planteja als espais exteriors de cala Montjoi vol ser un recorregut per entendre el procés creatiu lligat a la gastronomia, que començarà a fora i es completarà veient com treballen i investiguen creatius de primer nivell, d’àmbits diversos (cuiners, arquitectes, científics o artistes). Ferran Adrià va tancar El Bulli el 2011. Des de llavors ha anat preparant el seu retorn a Roses, amb un projecte que genera força expectació, a l’altura del que va ser el millor restaurant del món.