Societat

L’advocacia impulsa l’ajuda legal a persones insolvents

Enceta una campanya perquè els ciutadans coneguin la llei de la segona oportunitat

Uns 450 endeutats s’hi han acollit

Alexandra Colomina, de 31 anys, va obrir uns centres de formació el 2014. “Dos anys després la crisi se’ns va menjar, i duia una motxilla a sobre que no sabia de què fer-ne”, confessava ahir. Van aconsellar-li de demanar l’exoneració dels deutes a través de la llei de la segona oportunitat. “No m’ho vaig creure fins a tenir la sentència”, declarava Colomina, que va ser assessorada per l’economista Octavio Gracia, i en deu mesos el jutge li va deixar a zero els 350.000 euros de números vermells.

El Col·legi d’Advocats de Barcelona i el Consell de l’Advocacia Catalana (formada pels catorze col·legis) van aportar ahir el testimoni de l’Alexandra com el tret de sortida d’una campanya d’informació per impulsar l’ús d’aquesta llei aprovada el 2015 pel govern espanyol, dins la llei concursal, “amb una proposta legislativa no prou agil i que continua sent desconeguda”, explicava la degana dels advocats de Barcelona, Eugènia Gay. El president de l’Advocacia Catalana, Julio J. Naveira, va assegurar que és una “eina útil, però infrautilitzada”. Va exposar que l’any passat a Catalunya 450 persones del total de 1.270 a l’Estat espanyol van declarar-se insolvents, mentre que a països veïns com a Alemanya van ser 107.000 casos o 180.000 a França.

El secretari del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Jesús Sánchez, va assegurar que aquesta llei “permet ser feliç a les persones”, i va detallar que la majoria són persones que han avalat negocis de fills o propis, que no poden assumir crèdits de consum o d’execucions hipotecàries. La llei no permet exonerar crèdit públic, tot i que, com que la seva redacció no és prou clara, hi ha jutges, com el del jutjat mercantil 7 de Barcelona, que n’ha condonat i ara s’hi ha presentat recurs a l’Audiència de Barcelona. Els professionals defensen que cal exonerar deute públic que no hagi generat la persona, i que sí s’hagin de pagar multes o sancions d’Hisenda. La llei permet a la persona o a l’empresari amb deute personal que se li perdoni fins a 5 milions de deute. Per fer-ho primer s’haurà de liquidar el patrimoni que té fins a poder eixugar al màxim els deutes. A Catalunya, la majoria té un deute d’uns 300.000 euros. Tampoc ha d’haver comès delictes patrimonial o a Hisenda en els últims deu anys.

Creen un observatori

L’advocacia catalana, amb l’impuls del conseller de Justícia Carles Mundó, el jutge Carlos Puigcerver i el director del centre d’estudis –segons va recordar Sánchez–, va crear un grup de treball per fer més fàcil la presentació de concursos personals. I és que, primer, la persona ha de presentar el seu cas al notari i fer una mediació amb els creditors. L’advocacia catalana cobra un mòdul del torn d’ofici per aquesta fase prejudicial, que ara es demanarà a escala estatal, perquè cobreixi els notaris. Martí Batllori i Yvonne Pavía, coordinadors del grup de treball, van detallar que també es farà formació als lletrats i que es crearà un observatori de la llei per fer un seguiment dels casos. “Ara els desconeixem perquè no hi ha cap dada”, va admetre Batllori.

LA XIFRA

5
milions d’euros
és el deute màxim que es pot aconseguir exonerar a una persona en la llei de la segona oportunitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia