L'hospital de Jesús millora l'estat dels malalts de ronyó amb la diàlisi en línia

La tècnica està en fase de proves però ja se'n beneficien set pacients en llista d'espera per rebre un trasplantament

Les noves tècniques de diàlisi, que l'hospital de la Santa Creu de Jesús va introduir el 2007 en el tractament de malalts de ronyó, ofereixen una manera més avantatjosa i òptima d'hemodiàlisi. En l'actualitat, la tècnica en línia es considera el sistema més segur, amb un augment del transport convectiu superior als 18 litres de sang per sessió. En canvi, la diàlisi clàssica renova entre dos i tres litres de la sang del pacient. De fet, alguns estudis indiquen que s'ha reduït d'un 35% la mortalitat dels pacients renals que reben diàlisi amb més de 15 litres de líquid de reposició. La diàlisi en línia elimina les substàncies de més pes molecular, tot apropant-se a la funció bàsica del glomèrul renal, la part del ronyó que actua com a filtre de la sang.

«El ronyó és un filtre que depura la sang, i que serveix per controlar l'aigua de l'organisme», explica, d'una manera molt més entenedora, Pere Angelet, cap del servei de nefrologia i hemodiàlisi de l'hospital de Jesús. «Quan els ronyons no funcionen, la persona es moriria, si no fes la diàlisi, ja que la retenció de líquid faria fallar el cor», precisa Angelet, abans de detallar el funcionament d'una màquina de diàlisi: «Hi ha un circuit de sang i un altre d'un líquid especial; la sang del pacient passa per uns capil·lars artificials i es barreja amb el líquid, de manera que es filtra i es neteja de les partícules nocives per a l'organisme.» Així, la nova tècnica s'anomena «en línia» perquè els diversos processos es fan simultàniament. De fet, amb el mateix líquid de la diàlisi se'n prepara un altre, de reinfusió, que «és més pur que amb el sistema tradicional perquè el fabrica la màquina», hi afegeix. «És una tècnica que millora la diàlisi clàssica, amb un sistema més segur i sembla que, també, més biocompatible», afirma el cap del servei d'hemodiàlisi. De fet, la tècnica en línia es basa en aconseguir un transport convectiu superior al sistema de diàlisi tradicional, enfondint simultàniament el líquid de substitució a partir del propi líquid de la diàlisi. Per tant, la diàlisi en línia es considera una tècnica ben tolerada, relativament senzilla i que té un baix cost, gràcies a la utilització del mateix líquid de diàlisi com a solució de reinfusió. A més, a l'hospital de Jesús tenen la tecnologia Ultracontrol, que calcula els paràmetres més adients per al pacient.

La diàlisi en línia ha aconseguit una eficàcia més alta, però encara es necessiten més estudis per demostrar estadísticament els efectes beneficiosos de la nova tècnica. De fet, els partidaris de la diàlisi clàssica opinen que, si es fa bé, pot arribar a ser tan efectiva com la diàlisi en línia, i menys costosa. Segons Angelet, el nou sistema també ha servit per incentivar els fabricants a millorar les màquines pensades per a la diàlisi tradicional.

«En 30 anys no se'ns ha infectat ningú»

GUSTAU MORENO

Al setembre, la unitat de nefrologia i hemodiàlisi de l'hospital de la Santa Creu de Jesús compleix 30 anys. El cap del servei, Pere Angelet, va arribar a l'hospital per posar-la en funcionament a finals dels anys setanta. Per tant, ningú com ell pot explicar el complex sistema que s'utilitza al centre sanitari per garantir un correcte funcionament de la unitat. Per començar, a part de la sala principal d'hemodiàlisi, hi ha una zona per a malalts aguts, i també altres sales independents per als pacients amb hepatitis C i per a malalts de sida. «En 30 anys no se'ns ha contagiat mai ningú», assenyala Angelet amb una indissimulada satisfacció. A totes les instal·lacions es fa un manteniment exhaustiu, i hi ha un doble circuit de purificació i subministrament d'aigua per a les màquines de diàlisi. Si algun dia se n'espatllés un dels dos, quedaria el dipòsit i el circuit auxiliar. A més, tant l'aigua com les canonades del circuit han de passar controls sanitaris periòdicament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.