Societat

Una app alerta de meduses en un estiu que pot ser intens

PlatgesCat estrena un seguiment en directe amb dades de l’Institut de Ciències del Mar i l’Agència Catalana de l’Aigua

Ja s’ha detectat l’arribada de dues espècies

L’Agència Catalana de l’Aigua ha implementat recentment a l’aplicació PlatgesCat informació en temps real sobre la presència de meduses al litoral català. Gràcies a un acord amb l’Institut de Ciències del Mar (ICM), la informació oberta, gratuïta i en directe del projecte iMedJelly del centre adscrit al Consell Superior d’Investigacions Científiques estarà disponible també en l’aplicació de la Generalitat de Catalunya. L’app PlatgesCat afegeix aquest servei a la informació que ja mostrava fins ara: el color de les banderes que onegen a les platges, la temperatura i qualitat de l’aigua, l’estat de la mar i l’índex de radiació ultraviolada, entre d’altres.

L’aplicació alerta de la presència de meduses a les platges identificant les espècies i explicant-ne la perillositat en funció de la capacitat urticant que tinguin. A més, ofereix els protocols d’actuació que cal seguir en cas de tenir una incidència amb aquests animals.

Segons els experts de l’Institut de Ciències del Mar, aquest estiu podria ser més intens que els precedents pel que fa a la freqüència i quantitat de meduses que apareguin al litoral català. Es basen en les dades obtingudes entre març i juny, quan va arribar una quantitat altament inusual de l’espècie Velella velella a tot el litoral català.

Aquest estiu ja s’estan observant les espècies habituals per l’època. La més fàcil de trobar és l’espècie costanera Rhizostoma pulmo, que s’ha detectat en quantitats i mides habituals per l’època, mentre que també hi ha hagut episodis més puntuals d’arribades de Pelagia noctiluca, que té un poder urticant més elevat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia