Societat

Els taxistes decideixen aquesta tarda si desconvoquen la vaga

Els centenars de taxistes que han passat ja quatre nits bloquejant el centre de Barcelona prendran una decisió en una assemblea a les 16 hores

Madrid, València, Bilbao, Saragossa, Sevilla, Màlaga, Còrdova, Alacant, Ciudad Real se sumen a la protesta

Els taxistes de Barcelona estudien donar una treva i desconvocar, ja sigui des d’avui mateix, o a partir de demà, la vaga que mantenen des de la setmana passada com a gest de bona voluntat cap al ministeri Foment. De fet, fonts del col·lectiu de taxistes asseguren que Foment s’ha compromès de paraula amb les demandes del col·lectiu del taxi i aposten per donar un marge de confiança al ministeri, en ser conscients que el nou marc normatiu per a les llicències VTC proposat necessita temps per posar-se en pràctica.

“Mai hem arribat tan lluny”, admeten aquestes fonts, que asseguren que plantejaran l’opció de la desconvocatòria provisional de la vaga en una assemblea prevista a Barcelona a les 16 hores, si bé recorden que l’última paraula la tindran els centenars de taxistes que han passat ja quatre nits bloquejant amb els seus vehicles el centre de la capital catalana.

Ahir a la nit, els taxistes de Barcelona van acordar en assemblea mantenir la vaga, en entendre que es necessitaven més garanties que el ministeri de Foment complirà els seus compromisos en el conflicte de les llicències VTC (lloguer de vehicles amb conductor).

Taxistes d’arreu de l’Estat es van sumar aquest dilluns a la vaga iniciada a Barcelona per exigir que es limiti l’activitat d’Uber i Cabify que operen amb llicències VTC. Els taxistes madrilenys van tallar una de les principals artèries de la capital espanyola com és el passeig de la Castellana i les marxes lentes també van afectar el passeig del Prado i els carrers del voltant de l’estació d’Atocha.

Altres capitals que es van afegir ahir a l’aturada per la proliferació de llicències VTC són València, Bilbao, Saragossa, Sevilla, Màlaga, Còrdova, Alacant, Ciudad Real. Així mateix, la vaga la van secundar els taxis de tot Galícia, Navarra, Regió de Múrcia i també de gairebé tot Cantàbria. Els taxistes del País Valencià o de la Regió de Múrcia van proposar mantenir uns serveis mínims per a persones que tinguin algun tipus de problema de mobilitat o per a casos urgents.

D’altra banda, Mariano Silveyra, portaveu de Cabify a Europa, ha explicat aquest dimarts a El Matí de Catalunya Ràdio que han patit més de 150 agressions durant aquests dies de vaga. A més, ha denunciat que avui han de reunir-se amb el ministeri de Foment però “ens criden a negociar i dialogar quan ja han emès un comunicat dient què faran”.

El Consell de Gremis ha advertit també aquest dimarts que la vaga de taxis està repercutint en el turisme i el comerç de Barcelona “pel col·lapse intencionat a la ciutat” i la sensació “d’inseguretat entre turistes i ciutadans” i ha indicat que la protesta s’està duent a terme sense “empara legal”. En aquest sentit, l’entitat critica que la vaga no compta amb una “convocatòria adequada ni tampoc ofereix serveis mínims”. “Només aquest punt va contra l’ordenament públic, doncs el servei de Taxis de la ciutat és; al igual que la Guardia Urbana, un servei públic que ha de complir uns mínims per l’ordenament públic”, assenyala l’entitat en un comunicat.

El president del Consell de Gremis, Miquel Donnay, ha reconegut el dret dels taxistes a “vetllar pels seus interessos legítims” però demana que ho facin “amb vagues acordades amb els serveis públics mínims corresponents i sense penalitzar la societat de les seves demandes”. El Consell de Gremis està integrat per gremis i associacions sectorials amb més de 10.000 petites i mitjanes empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.