Societat

Els jutges celebren el “necessari” canvi del govern espanyol sobre Llarena

Les asssociacions s’havien mostrat crítiques amb el posicionament de l’executiu

La majoria de les associacions judicials celebren el “necessari” canvi de posició del govern espanyol en relació amb la contractació d’un bufet belga per defensar la sobirania jurisdiccional espanyola en el procediment civil obert a Bèlgica contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha assegurat aquest matí que l’Estat defensarà “fins a les últimes conseqüències” la jurisdicció espanyola i Llarena en la demanda presentada contra ell per Carles Puigdemont i quatre consellers, i ha posat èmfasi en què no hi ha hagut cap canvi en el govern espanyol, sinó sol un estudi de cadascuna de les accions per fer-les “bé”.

Una actuació que, a ulls de la majoria de les associacions, suposa una “rectificació” de la posició mantinguda per Justícia fa uns dies, quan va explicar que sol es personaria si el jutge belga qüestionava la instrucció del “procés” però “en cap cas” per manifestacions de caràcter privat del jutge Llarena.Després d’un cap de setmana en el qual diferents associacions de jutges i fiscals, així com diversos partits polítics, hagin instat el Govern espanyol a assumir la defensa de Llarena, el president de l’Associació Professional de la Magistratura, Manuel Almenar, celebra que “s’hagi imposat el seny i l’interès d’Espanya”. I recorda que l’Advocacia de l’Estat ja va defensar en diversos informes la personació a l’entendre que la demanda està sustentada en fets relacionats amb l’exercici del càrrec com a jutge i no en qüestions privades de Llarena. Almenar subratlla a Efe que la personació de l’Estat és un acte “obligat, necessari i urgent” i adverteix de “els greus riscos” que comportaria no fer-ho. Segons el portaveu, l’Estat sol pot al·legar davant el tribunal belga que la demanda afecta a “la integritat i immunitat de la jurisdicció espanyola” i no al jutge a títol personal abans de la vista del 4 de setembre, a la que Llarena no està obligat a assistir personalment; d’aquí “la necessitat que la personació fos abans d’aquell dia”.

També celebren l’“evident” canvi del govern espanyol els portaveus de l’Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV) i de Fòrum Judicial Independent (FJI), que ho atribueixen al malestar regnant entre gran part de la judicatura.

Raimundo Prado, portaveu de l’AJFV, subratlla a Efe la unitat de la majoria de les associacions en aquest assumpte, que es van manifestar a favor de la defensa de Llarena, mentre que Concepción Rodríguez (FJI) insisteix que “no es tracta d’assumptes particulars” del jutge, sinó que és una cosa que afecta a l’Estat en el seu conjunt.

Visió diferent

L’única que difereix de les altres és Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJpD), que considera que no hi ha hagut un canvi d’estratègia perquè l’Estat s’anava a personar “en tot moment”, si bé precisa que el Govern espanyol ho havia d’haver dit “de manera molt clara” des del principi. En aquest punt, el seu portaveu, Ignacio González Vega, critica l’ambigüitat amb la qual el Ministeri de Justícia va fer aquella distinció entre l’actuació privada del jutge i la seva funció jurisdiccional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia