Societat

Quaranta centres de culte obren la Nit de les Religions

Centres de totes les tradicions religioses i espirituals de casa nostra obriran les portes i faran activitats la nit del 15 de setembre

L’objectiu és trencar tabús i propiciar el diàleg interreligiós

Amb la conferència El llegat de Raimon Panikkar, a càrrec del filòsof Jordi Pigem, i l’espectacle del grup musical de Barcelona World Music Project, que interpreta cançons provinents de totes les cultures del món, es presenta el dissabte 15 al migdia a la sala Martí l’Humà de la plaça del Rei de Barcelona la tercera Nit de les Religions. Aquesta nit se celebra el mateix dia 15 al vespre i acaba a la mitjanit, i durant aquestes hores quaranta entitats de diferents religions obren les portes dels seus temples, espais i locals per donar-se a conèixer. S’organitzen activitats per donar als interessats les claus de les seves creences i rituals. També hi haurà visites guiades, degustacions i actuacions musicals.

Hi participen budistes, cristians catòlics, cristians protestants, cristians ortodoxos, testimonis de Jehovà i mormons, bahà’ís, hindús, musulmans, jueus, sikhs, l’Associació Taoista de Catalunya i altres tradicions espirituals com Brahma Kumaris, l’Església de la Cienciologia, la federació de famílies per la pau i la unificació del món i l’entitat Sukyo Mahikari.

Conèixer el teu veí és una de les idees d’aquesta Nit de les Religions, organitzada per l’Associació Unesco pel Diàleg Interreligiós (AUDIR), que cada any que passa està més convençuda de l’eficàcia d’iniciatives com aquesta, que trenquen tabús i apropen la gent.

Un dels tabús més difícils de trencar i que alhora és més necessari fer-ho –perquè a Catalunya hi ha més de mig milió de catalans musulmans– és amb l’islam. Per això entre les diferents possibilitats destaquem la ruta guiada que organitza el Grup Interreligiós del Raval a la mesquita Tarik Ibn Ziad, del Consell Islàmic de Catalunya. També és interessant les xerrades i la presentació del centre Camí de la Pau, on hi haurà un concert de música sufí.

Entre altres propostes destaquem la de les monges benedictines del monestir de Sant Pere de les Puel·les, que no han faltat ni un any a la cita, i que ofereixen una classe de dansa contemplativa, o la de l’Església ortodoxa Protecció de la Mare de Déu, que farà una xerrada sobre el cristianisme ortodox i després, un taller d’iconografia.

“La Nit de les Religions té com a principal objectiu promoure un espai de trobada entre la ciutadania i les comunitats religioses de la ciutat de Barcelona. És una ocasió per al diàleg i per al coneixement de la diversitat religiosa al nostre país”, explica Francesc Torradeflot, responsable d’AUDIR. Fa tres anys van organitzar aquesta jornada per primer cop, copiada de Berlín, i ha resultat un èxit total.

LA DATA

15/09/18
a les 12.00 h
s’inaugura oficialment, a la sala Martí l’Humà de la plaça del Rei de Barcelona, la Nit de les Religions.

LA XIFRA

3
anys
fa que l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós (AUDIR) organitza la Nit de les Religions.

Les tres entitats jueves obren les seves portes

Les úniques tres entitats jueves que hi ha a Catalunya –la Comunitat Israelita de Barcelona, la Comunitat Atid i la Bet Shalom– obren les portes i fan xerrades. Fa falta inscripció prèvia.

Els sikhs fan un taller de música i un sopar vegà

A la Gurudwara del carrer Hospital, els sikhs catalans –l’any passat premi Martí Gasull de la Plataforma per la Llengua– faran un taller de música tradicional sikh i un sopar vegetarià.

A algunes activitats cal inscriure-s’hi

Els interessats a participar en aquesta jornada han de saber que per fer algunes activitats cal cita prèvia. Podeu consultar el programa a www.audir.org/lanitdelesreligions o al 93 45 76 980.

Religions de casa poc conegudes obertes

La comunitat bahà’í és encara poc coneguda a casa nostra, tot i que hi ha força fidels d’aquesta religió nascuda a l’Iran. El vespre del dia 15 passen la pel·lícula Llum per al món sobre el Bahà’u’llah.

Recitació de mantres a la Casa del Tibet

El budisme és una de les tradicions espirituals amb més simpatitzants a casa nostra. Qui vulgui recitar mantres està convidat a la Casa del Tibet, on també faran un tast de te dolç i pastes tibetanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia