Societat

Consum

Regals que fan història

Les botigues dels museus són una bona opció per trobar detalls originals i de qualitat

Molts equipaments culturals tenen una àmplia varietat d’obsequis relacionats amb la seva temàtica per a petits i grans

Pels volts de Nadal les vendes s’incrementen tant entre els visitants del museu com entre les persones que hi van només a comprar

Arriba aquell moment en què tenim el dia de Reis a tocar i cal anar enllestint les compres que hem deixat per al darrer minut. El ventall de possibilitats és infinit perquè existeixen tants regals com persones a qui fer-los. Si el nostre propòsit per a aquest dia és fugir dels clàssics mitjons o del perfum i entre l’oferta dels comerços convencionals no acabem de trobar el que busquem, sempre hi ha l’opció de recórrer a les botigues dels museus, on es poden trobar regals a mida per als amants de la natura, per als fascinats per l’antic Egipte, Roma o la prehistòria, per als apassionats de l’art o per a ls que simplement valoren els detalls originals. A Barcelona n’hi ha un munt, però també hi ha molts museus comarcals i locals que s’han esforçat per posar al dia i fer més atractives les botigues dels seus equipaments.

Els museus cada cop cuiden més les seves botigues i presenten tota mena de productes relacionats amb la seva temàtica. Tenen clar que els productes que ofereixen són una eina més de promoció de l’equipament, d’atracció de nous visitants i, en alguns casos, font de finançament, tal com explica la subdirectora gerent de la Fundació Miró, Dolors Ricart, que admet que els beneficis que els genera la botiga del museu representen “una part força important dels ingressos propis, al voltant del 25%”. És per això que assegura que qui compra a la botiga “té la satisfacció de fer-ho per ajudar a mantenir la viabilitat de la nostra institució, que posa a l’abast dels visitants l’obra de Joan Miró i la d’altres artistes contemporanis, a través de les nostres exposicions i activitats”. Per a la Fundació Clos, que gestiona el Museu Egipci, els ingressos generats per la botiga són també una font de finançament.

Compradors de regals

Molts museus detecten un increment de vendes pels volts de Nadal. En alguns casos, els compradors més previsors comencen a proveir-se de regals des de mitjans de novembre, tal com expliquen, tot i que la majoria encara esperen a darrera hora per trobar aquell regal especial que pugui fer feliç a un familiar o amic. En el que tots coincideixen és que ja són molts els que han descobert que els museus són una bona alternativa al comerç tradicional o les grans superfícies quan s’acosten aquestes dates.

A més dels articles de marxandatge i els objectes de record de cada museu, molts han creat col·leccions pròpies relacionades amb la temàtica dels seus fons i ofereixen un ventall de propostes que van molt més enllà de les clàssiques reproduccions de les obres exposades amb peces de qualitat i originals, relacionades amb l’art, la història o les ciències, depenent del museu triat.

De propostes n’hi ha moltes, i ho demostra el fet que alguns museus ja fa anys que adapten la seva oferta quan s’apropen les dates nadalenques. Ho fan amb objectes dissenyats específicament per a aquestes dates. El Museu Picasso, el CCCB, el MNAC, el Macba, el CaixaForum i el CosmoCaixa i el Museu Diocesà de Barcelona o La Pedrera, el Recinte Modernista de Sant Pau i la Fundació Mapfre, tots ells amb botigues gestionades per Laie, ofereixen novetats exclusives i diferents a cada un dels centres. Asseguren que durant el període nadalenc hi ha seccions amb més pes, com la de productes infantils vinculats a l’art i la cultura. També hi afegeixen articles de decoració de Nadal, com ara la bola que reprodueix els Reis del frontal de Mosoll i el naixement del frontal d’Avià, una de les peces clau del romànic català, que es pot comprar a la botiga del MNAC juntament amb moltes altres peces creades exclusivament per a aquest museu.

A la Fundació Miró també es poden trobar objectes amb reminiscències nadalenques, com ara la bola de neu que mostra l’obra Couple d’amoureaux aux jeux de fleurs d’amandier, que Joan Miró va crear el 1975 per al conjunt escultòric de La Défense a París, i algunes boles de decoració de Nadal amb dissenys de l’artista i calendaris per al 2019 que també reprodueixen obra mironiana.

Obertes a tothom

En molts casos, la ubicació de la botiga dins l’equipament facilita l’accés als compradors que, com expliquen en diferents museus, no són sempre persones que venen a visitar la col·lecció permanent o les exposicions temporals. A Barcelona, la majoria dels visitants dels museus són turistes, però entre els compradors de les botigues s’ha incrementat el nombre de persones procedents de la ciutat o de l’entorn metropolità. És el cas del Museu Egipci de Barcelona, amb la botiga ubicada a l’entrada, que té clients fidels que cada any la visiten pels volts de Nadal. Francisco Lucena, responsable de compres de la Fundació Clos, assegura que hi acudeixen persones que coneixen el museu, tenen algun familiar o amic interessat en l’antic Egipte i busquen el detall ideal per quedar bé. “Molta gent que ha participat en alguna conferència o activitat organitzada pel museu recorda la botiga i hi torna quan vol comprar regals”, manté Lucena, que enumera l’àmplia varietat d’objectes que s’hi poden trobar: “Tenim reproduccions de peces exposades al museu, una línia de joieria amb amulets egipcis i objectes artesanals fabricats a Egipte que importem per vendre a la botiga del museu i que atreuen molta gent que ha viatjat a Egipte i els coneix.”

La majoria de museus i equipaments culturals tenen botigues amb entrada lliure per a les persones que ja l’han visitat abans i simplement volen tafanejar i comprar alguna cosa.

Per als més petits

Per als petits que somnien amb ser de grans arqueòlegs, científics, astronautes, paleontòlegs o artistes de renom, segur que els Reis d’Orient els poden trobar el regal ideal en algun museu de Catalunya. Jocs, joguines, roba i complements infantils omplen les botigues dels museus, que coneixen la importància del públic més jove. Alguns, com ara el Museu Egipci, el Museu de Ciències Naturals i el CosmoCaixa, amb una agenda d’activitats que inclou propostes per als més petits, els tenen com a visitants habituals.

En el cas dels aficionats a l’egiptologia, hi ha els peluixos en forma de mòmia, hipopòtam o xacal, que es poden trobar al Museu Egipci. També podem trobar tota mena d’animals, existents o del passat, com ara guineus o dinosaures, al Museu de Ciències Naturals, que nodreix la seva col·lecció de productes de la botiga Oryx, per als amants de la natura. Si els vostres fillols o nebots tenen interessos científics, la botiga del CosmoCaixa és plena d’idees, amb un ampli ventall de propostes, i si els tira més l’art, a la Fundació Miró s’hi poden trobar opcions didàctiques com ara trencaclosques, cubs i jocs de memòria, a més de productes per a manualitats.

Per als que busquen un detall amb personalitat és fàcil trobar objectes artesanals i col·leccions exclusives en museus. Fonts de Laie expliquen que part dels objectes que ofereixen a les botigues dels museus que gestionen són línies de producció pròpia que giren a l’entorn dels artistes, les col·leccions, les exposicions o les obres que es poden trobar en cada equipament, i d’altres de vinculades. Es fixen sobretot en criteris de qualitat i sostenibilitat per a la creació d’aquestes peces, i ho fan sempre d’acord amb el centre que els acull, i tenen un equip de disseny i producció dedicat a la creació d’aquestes peces.

Joieria i peces úniques

El Museu Egipci ofereix una línia de joieria exclusiva amb amulets com ara els escarabats de l’antic Egipte. Ells mateixos en fan el disseny i n’encarreguen la producció a joiers catalans, tot i que per a altres articles compten amb proveïdors externs d’Egipte, Dinamarca, Anglaterra o Alemanya, explica el responsable de compres de la Fundació Clos. A la Fundació Miró hi ha diverses línies de productes: els que es produeixen associats a imatges d’obres del pintor, que es poden trobar a la botiga del museu i entre punts de venda de museus nacionals i internacionals que tenen obres de Joan Miró; els que s’editen en exclusiva per a la fundació amb la imatge del logotip o de l’edifici, i també hi ha altres productes no exclusius però triats amb criteris selectius com ara que es tracti de dissenys molt actuals, materials naturals i amb processos de fabricació socialment ètics i respectuosos amb el planeta.

Els que es decanten per l’originalitat poden trobar articles com ara una estació meteorològica en forma de núvol que indica molt gràficament el temps en les properes hores, les innovadores samarretes interactives Illuminated Apparel o les bosses japoneses Pleco, inspirades en l’art de l’origami, que combinen tradició i teixits tecnològics. Tots tres articles, destacats per Laie del seu extens catàleg de productes que ofereixen als museus i equipaments culturals on gestionen les botigues.

Més enllà de Barcelona hi ha altres museus que també cuiden molt els productes que ofereixen als seus visitants. Les col·leccions d’aquests equipaments són l’eix central de les seves propostes per regalar per aquestes dates així com també ho són les publicacions vinculades a exposicions temporals que s’hi poden veure. En aquest sentit, el Museu de Badalona ha posat a la venda La gran il·lusió. El cinema a Badalona (1898-1975). La publicació, de la historiadora Núria Casals, és el catàleg de l’exposició sobre la història del cinema que es pot veure a l’equipament fins al 17 de febrer. Francesca Garcia, responsable de la botiga del Museu de Badalona, explica que les reproduccions de peces romanes de l’exposició permanent “tenen sortida entre els que busquen un detall original i que representi Badalona”. Entre les peces més venudes hi ha la reproducció de la Venus de Badalona, d’algunes llànties romanes i llibres d’història local editats pel mateix museu, com ara les biografies de Margarida Xirgu, Enric Borràs i el mag Li-Chang.

Si hi ha algun material que defineixi el Parc Arqueològic de les Mines de Gavà és la variscita, el mineral verd que s’extreia a la població des de la prehistòria i que serveix de base per a una col·lecció de peces de joieria, arracades i collarets, que es poden trobar a la venda a la mateixa botiga del jaciment. Josep Bosch, director del Museu de Gavà, explica que també tenen sortida reproduccions de peces arqueològiques del municipi i d’estris prehistòrics.

Molts grups escolars procedents de l’entorn de Barcelona visiten el museu durant tot l’any. Per a tots els que descobreixin la seva vocació d’arqueòleg o paleontòleg durant la seva estada a Gavà, la botiga disposa de lots infantils d’excavació que permeten trobar peces dins d’un bloc que s’ha d’anar buidant amb cura. D’idees no en falten, només cal triar la més adequada per a cada persona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia