Societat

Societat

Rebuda sense animals

Alguns ajuntaments s’afegeixen a la petició d’entitats i del Consell de l’Advocacia Catalana per suprimir de les cavalcades de Reis la presència d’animals

No n’hi haurà a Mataró, Granollers, Vic, Sabadell ni Terrassa, on va morir un cavall l’any passat, però es mantindran en poblacions com ara Figueres i Girona, on s’han instat a parlar-ne per al 2020

Cada vegada hi ha més municipis que busquen alternatives per no exposar els animals en actes públics

El ruc amb les alforges carregades de carbó per repartir-lo entre els que no s’han portat gaire bé no desfilarà aquest any en la cavalcada de Reis de la capital del Maresme. Tampoc s’hi veuran els cavalls que estiraven el tramvia en el seguici reial. La decisió de suprimir els animals de la cavalcada va sorgir arran de la petició d’entitats com ara SOS Animals Maresme, contràries al patiment i l’estrès a què s’exposen els animals que participen en els actes públics i festius. Les entitats animalistes també celebren que finalment Terrassa es mantingui en la prohibició d’exhibir els cavalls que acompanyaven Ses Majestats després del trist accident de l’any passat per la mort d’un cavall que va tenir un infart a l’inici del recorregut. “Cada cop està més mal vist que desfilin animals, però és trist que hi hagi d’haver morts per reaccionar i fer complir la llei”, lamenta l’advocada de la Fundació Altarriba, Yolanda Valbuena.

La petició per suprimir els animals de les cavalcades s’ha fet extensiva a molts municipis catalans abans de les festes, coincidint amb la campanya impulsada per la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Consell de l’Advocacia Catalana. El seu president, el degà del Col·legi d’Advocats de Girona, Carles McCragh, assegura que cada cop hi ha més sensibilització i els municipis busquen alternatives per no exposar els animals a situacions de risc i a l’estrès que viuen en actes tan concorreguts. McCragh no amaga la decepció per “l’immobilisme” a la ciutat de Girona, on tot i la petició es mantindran els cavalls que desfilen en la cavalcada. Segons la resposta que els ha fet arribar el consistori, els animals que hi participen estan ben tractats i entenen que els accidents que s’han produït en altres ciutats són fets aïllats. Amb tot, insten la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals de Girona a una trobada amb representants municipals i amb les entitats organitzadores per parlar-ne. El Col·legi d’Advocats de Girona demanarà que també participin en el debat etòlegs, veterinaris i pedagogs. “Per qüestions ètiques i morals, no els podem utilitzar per a l’entreteniment i s’han de respectar com a éssers que tenen sentiments i en el seu hàbitat”, defensa el portaveu de la comissió, que es va crear fa dos anys per assessorar els ajuntaments en el compliment de la llei de protecció dels animals.

A Tarragona, des de l’any passat no hi desfilen animals, i la ciutat de Barcelona ja va retirar les calesses i ara només surten els cavalls muntats per la Guàrdia Urbana. La campanya del Consell de l’Advocacia Catalana ha obtingut resposta de municipis com ara Mataró, Vic, Granollers, Terrassa i Sabadell.

A Figueres, s’han recollit firmes per reclamar a l’Ajuntament que substitueixi els cavalls i dromedaris que apareixen en la cavalcada. Consideren que els animals se sotmeten a condicions “antinaturals” com ara haver de desfilar sobre asfalt, caminar entre la multitud amb música, crits i llums artificials i la utilització de pirotècnia. Figueres es va declarar a principis del 2017 “ciutat amiga dels circs sense animals”, però l’aprovació de la moció presentada per Compromís i la CUP no incloïa altres espectacles i activitats en què sí que hi ha presència d’animals. El govern municipal s’ha instat a estudiar de cara a l’any vinent la petició de prescindir dels animals i manté que plantejarà el debat en el Consell Ciutadà d’Infants perquè hi diguin la seva.

També a Sant Feliu de Llobregat, on es va produir un accident durant la cavalcada del 2015, amb cinc persones ferides, es plantegen que sigui l’últim cop que surtin cavalls amb els Reis, tal com indiquen des de la comissió del Consell de l’Advocacia.

Cavalls pels Tres Tombs

La presència d’animals en les cavalcades és testimonial si es té en compte que en acabar la comitiva a Ses Majestats comencen les desfilades dels Tres Tombs en moltes poblacions catalanes.

Les entitats animalistes consideren insuficients les polítiques per evitar el patiment i l’explotació animal. “Tenim denúncies fetes pels Tres Tombs i entenem que suposa una explotació i un patiment per als animals, que estan mesos estacats i de cop els rebenten per anar de gira pels pobles”, critica la portaveu de Fundació Altarriba, que assegura que s’ha d’explicar i fer pedagogia entre els més petits.

“No pot ser que ens sensibilitzem un cop a l’any per Reis. No hi ha voluntat de prohibir el negoci amb la compravenda d’animals, ni de promocionar l’adopció ni d’obrir el debat sobre les condicions de milions d’animals a les granges industrials”, lamenta el portaveu del Pacma, Nacho Pascual. “Vam prohibir les curses de braus a Catalunya, però estem quedant enrere i a la cua d’Europa respecte a la protecció dels animals”, conclou.

Onze comissions
A Catalunya ja són onze els Col·legis d’Advocats que tenen comissions de protecció dels drets dels animals: Barcelona, Tarragona, Girona, Terrassa, Sabadell, Mataró, Granollers, Reus, Manresa, Tortosa i Sant Feliu de Llobregat. Totes, juntament amb la del Col·legi d’Advocats de les Illes Balears, formen part de la del Consell de l’Advocacia Catalana, que té representants dels catorze col·legis d’advocats catalans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia